A szakképzésben az életre nevelnek, ráadásul tanműhelyek épülnek és újulnak meg

Megosztás

Különböző módon, különböző szintű iskolákban és centrumokban, de gyakorlatilag az életre nevelés folyik a szakképzésben – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Szolnokon, a Szolnoki Szakképzési Centrum Szakmalabirintus – A jövődért tanulsz! elnevezésű pályaválasztási kiállításának megnyitóján.

Pölöskei Gáborné kiemelte: az elmúlt időszakban a vállalati és a duális partnereknek köszönhetően sikerült érdeklődést felkeltő tartalommal megtölteni és megújítani a szakképzést, hiszen “a vállalatok tudják, hogy mi a valós élet” – fogalmazott.

A helyettes államtitkár kifejtette: a szakképzésnek “hihetetlen széles a palettája”, hiszen egyrészt felkarolja a hátrányos helyzetű fiatalokat, illetve akik nem tanultak eddig jól, és segít nekik eligazodni, ugyanakkor lehetőséget ad azoknak is, akik egyetemre készülnek. Mindezt a szakképzés rugalmassága teszi lehetővé – mutatott rá.

Pölöskei Gáborné szólt a szakképzésben elérhető ösztöndíjrendszerről, amelynek révén a fiatalok sikeres felvételijüket követően egy bankkártyához tartozó bankszámlára a szakképző intézetben havi rendszerességgel nyolcezer forintot, míg a technikumba járók tizenhatezer forintot kapnak. Az ösztöndíjért mindössze annyi az elvárás, hogy egy tantárgyból se bukjanak meg, és ne legyen igazolatlan hiányzásuk – sorolta.

A helyettes államtitkár elmondta: az elmúlt három évben javultak a szakképzésben részt vevő gyerekek tanulmányi eredményei és átlagai egyaránt, továbbá csökkentek a hiányzások, mert a fiatalok meg akarják tanulni a választott szakmát.

Pölöskei Gáborné emlékeztetett: sikeres záróvizsga esetén átlagosan 280 ezer forint pályakezdési támogatásra is jogosultak a szakképzésben tanulók, amelyet a fiatalok eszközbeszerzésre vagy éppen lakhatásuk átmeneti biztosítására fordíthatnak.

Beszélt arról, hogy vannak olyan vidéki szakképző intézmények, amelyekbe többszörös, akár tízszeres a túljelentkezés, és csak 4,8-es átlaggal tudnak bekerülni a gyerekek.

Éppen ezért “bővíteni kell a minőségi oktatást nyújtó, jó iskolák körét” – tette hozzá.

Kiemelte: a Szolnoki Szakképzési Centrumban folyó munkát dicséri, hogy egyrészt hagyományt teremtettek, másrészt együttműködést alakítottak ki a vállalatokkal, tankerületekkel, az általános iskolákkal és az óvodákkal. Tevékenységük révén “a szakképzés kinyílt, meg tudja magát mutatni, és be tudja vonzani a fiatalokat, mert a szakképzésé a jövő” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja a Szakmalabirintus megnyitóján bejelentette: a 21. századi szakképző intézményfejlesztési program keretében benyújtott pályázatuk a közelmúltban 6,5 milliárd forint támogatást nyert, így intézményük a közeljövőben két új tanműhelyt alakíthat ki, kettőt felújíthat, mintegy 2 milliárd forint értékben pedig eszközöket vásárolhatnak.

A Szolnoki Szakképzési Centrum háromnapos pályaválasztási kiállításán bemutatkozik a centrum 11 szakképző intézménye, digitális közösségi alkotóműhelye, valamint a duális képzésben részt vevő partnereik. A szervezők mintegy 1800 látogatóra számítanak.

MTI

Fotó: Érdeklődők a Szolnoki Szakképzési Centrum Szakmalabirintus – A jövődért tanulsz! elnevezésű pályaválasztási kiállításának megnyitóján. MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek