A bemutatón kiderült, a 130 éves törvényszéki épületben az első tárgyalás egy mezőtúri gyilkos ügyében folyt

Megosztás

Hogy rohan az idő, ki gondolná, hogy már 130 éves a szolnoki törvényház, azaz a Szabadság téri törvényszék. Múltjáról és jövőjéről tartottak ünnepi előadást a felújítás alatt lévő épületben.

Rendkívül érdekfeszítő elődásnak adott helyet a Szolnoki Törvényszék épületének fő tárgyalóterme. Itt számtalan meghívott előtt ecsetelték az épület 130 éves történetét. Mint azt dr. Kissné Szabó Judit törvényszéki elnök elmondta, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) fontos feladatának tartja a történelmi kutatást, történelmi emlékeink megóvását, így az általa meghirdetett pályázat adott lehetőséget arra, hogy egy újabb kötetet adhassanak ki, immár a 130 éves törvvényszéli épületről.

Mint mondta, a 1875-ig három helyen is voit törvényszék, Jászberényben, Karcagon és Szolnokon. 1876-ban aztán létrejött a megye és az az első kettő helyen megszűnt a törvényszék létezni, amit az érintettek nagyon rossz néven vettek.

A szolnoki törvényszék épületéről aztán Bojtos Gábor főlevéltáros tartott a helyhez méltóan lebiliincselő előadást. Elöljáróban megköszönte mindenkinek azt a segítséget, ami nélkül nem jöhetett volna létre a díszes kiadvány.

Az előadó hangsúlyozta, a mai épület nem egyezik az eredetileg felépülttel, hiszen 1893 szeptemberében még egy egyemeletes épületben kezdte meg munkáját a bíróság. Mint megtudtuk, a fenyítő osztály első tárgyalását már októberben megtartották egy mezőtúri gyilkos ügyében.

Dr. Kissné Szabó Judit törvényszéki elnök köszöntötte a vendégeket

Felsorolta azokat az jeles embereket, akiknek köszönhető az épület létrejötte. Az egyik fontos ember Örley Béla törvényszéki elnök volt, akiről festmény is készült. A másik fontos ember Szilágyi Dezső igazságügyminiszter volt. akiről szintén készült festmény, ám 40 év múlva már azt sem tudták, ki készítette és kit ábrázol az alkotás. Majd nem sokkal később elveszett. Ahogy elveszett az Örley-kép is, de a harmadik, a törvényszék főtárgyalójában kihelyezett mű, a Ferencz Józsefről készült is.

Még volt egy nagyon föntos ember az épület életében, ő pedig Wagner Gyula építész, aki számtalan törvényszéki épületet készített.

1924-re már szűknek bizonyult az épület, ezért ráépítettek, a beruházást 1925-ben adták át.

Megtudhattuk azt is, hogy az épületben eredetileg lakás is volt, ott lakott a mindenkori törvényszéki elnök, illetve működött benne a megyei levéltár, továbbá egy időben a Közlekedési Műszaki Egyetem is.

Klenovics Róbert, az OBH műszaki főosztályának vezetője az épület felújításáról beszélt, amihez egy időre ki kell majd költözni a Városmajor úti, nemrég megvásárolt irodaépületbe, de ezt előbb még fel kell újítani.

Mint mondta, a szolnoki törvényszék épülete egyike azon néhány törvényszéki épületek felújításának, ami a 2000-es évek eleje óta napirenden van. 2010-es évek elejére készen is voltak az egy nagyobb bővítés is tartalmazó tervek, 2014-ben meg is volt az építési engedély is, ám előbb meg kellett várni az egri törvényszéket felújítását, majd 2018-at követően az építőanyagárak elszálltak és nem folyt tovább az előkészítés Szolnokon. Ami akkor néhány milliárdos beruházás lett volna, 2018 után 10 milliárd forint fölött járt.

A Városmajor úti ideiglenes költözés végleges is marad, így a Szabadság téri épületet nem kell már bővíteni. A Városmajor úton marad majd ugyanis a Szolnoki Járásbíróság. Csak a törvényszék szervezeti egységei költöznek vissza a Szabadság térre.

Tavaly véglegesítették a külső felújítást, már szerződést is kötöttek, a tervek hamarosan rendelkezésre is állnak. A felújítás során teljesen kicserélik a tetőzetet, kicserélik a nyílászárókat, ahol lehet, hőszigetelnek, a Kronberg János utca felől pedig létesül egy akadálymentes bejárat.

Az épület színe törtfehér lesz majd, zöld nyílászárókkal.

Remények szerint október végére, november elejére engedélyes tervek lesznek, november közepére rendelkezésre áll a kiviteli terdokumentáció, ami tartalmazza a költségvetést is, annak függvényében folyhat majd a kivitelezés. Az már most biztos, hogy a tetőfelújítás jövő év második felében megkezdődik. Ezzel párhuzamosan új kazánrendszert kap az épület, hőszivattyús rendszerre állnak át.

A belső felújítás megkezdését 3-5 éven belülre prognosztizálta az előadó.

.

A díszes, rengeteg információvalk szóló igényes kiadvány

Kapcsolódó cikkek