Két száz éven felüli időst köszöntöttek a megye két városában, egyikük az ország legidősebb horgásza

Megosztás

Száz éven felüli időseket köszöntöttek a napokban megyénk két városában, mégpedig kettőt is, ráadásul egy napon.

Százhároméves lett Horváth Károly Kiújszálláson, boldog születésnapot kívánt neki egyebek mellett az önkormányzat is.

A Pecaverzum megírta Károly bácsi történetét. Mint kiderült, nem akárki ő ám: ő Magyarország legidősebb horgásza!

Exkluzív interjút adott a Pecaverzumnak. A még mindig teljes szellemi és fizikai frissességnek örvendő Károly bácsi a mai napig rendszeresen jár horgászni gépkocsival. A második világháborúban harcolt, majd pedig hadifogságba került Franciaországban.

Horváth Károly Túrkevén született 1920. szeptember 20-án, azonban személyi igazolványában elírták a dátumot, abban szeptember 22. szerepel.

Az ország legidősebb horgászát 103. születésnapja alkalmából felköszöntötte lakóhelyének, Kisújszállásnak az önkormányzata, és természetesen családi körben is megünnepelték a kivételes eseményt, érkeztek rokonok Túrkevéről és Törökszentmiklósról is.

Károly bácsi már több mint nyolcvan éve rendszeresen horgászik, a mai napig kijár a kisújszállási Téglagyári-tóra. Régebben még motorral, ma már autóval közlekedik, egy Suzukival. Bármilyen hihetetlen, de nemcsak pecázni megy el egyedül kocsival, hanem bevásárolni, ügyet intézni is. Aktív életet él, a kertjét is maga gondozza. Szellemi frissességét pedig olvasással, rejtvényfejtéssel tartja karban.

Horváth Károly harcolt a Don kanyarban, ahonnan 1700 kilométert megtéve jött haza, az út közben sokat gyalogolva. Testközelből élte át Drezda 1944-es bombázását, és 13 hónapot hadifogásban is töltött Franciaországban.

Idén keveset volt a vízparton, a nagy meleget nem szereti, és azt sem, ha elfoglalják kedvenc horgászhelyét. Ilyenkor inkább visszaül az autóba, hazamegy, és később újra kinéz a partra.

„Nem azért, mert az olyan jó hely, hanem mert fáj a térdem, és nem akarok beleesni a vízbe. A kedvenc helyemen pedig közel tudok parkolni, és könnyen lejutni a partra. 8-10 darab pontyot azért fogtam idén is, a halakat a családtagok kapták, akik az elkészült ételből természetesen megkínáltak” – mesélte, hozzáfűzve, hogy nála még nem ért véget a szezon, megy még horgászni ősszel is.

És, hogy a mi a hosszú élet titka? „Nem szabad abbahagyni a levegővételt” – vágta rá Károly bácsi, aki 2020-ben megkapta Kisújszállás Pro Communitate Urbis-díját.

Károly bácsi szakmáját tekintve kőműves volt, és világ életében KTSZ-ben dolgozott. Egyik legemlékezetesebb horgásztörténete is egyik kollégájával esett meg.

„Akkoriban volt olyan, hogy vendéghorgász. Aki rendelkezett engedéllyel, az vihetett magával még másokat is. Két barátom szólt, hogy kijönnének velem, mert még sosem horgásztak. Nekem is volt egy Csepel motorom, meg nekik is, azzal mentünk ki a Tiszára. Két méter magas körüli volt az egyik, egy kulák srác, és ő fogott egy négy kiló körüli nyurga pontyot. És úgy tessék elképzelni, hogy az a nagy ember tótágast állt örömében a gáton, hogy azt az egy halat megfogta, mert aznap rajta kívül senki másnak nem sikerült. Na, onnantól kezdve nagy horgász lett. Ez olyan volt az életben, amit nem felejtek el soha” – idézte fel az örökké kitörölhetetlen pillanatot.

A másik százon felüli idős ember Karcag legidősebb polgára. Szabó Józsefnét (nyitóképünkön) 104. születésnapján köszöntötte a város.

Elvesztett világháború, összeomlott Tanácsköztársaság, román megszállás és állandó kormányváltások. Ebben a történelmi zűrzavarban született 1919. augusztus 13-án egy kislány, Irénke.

A második világháború borzalmait is szülővárosában, Püspökladányban élte át. Nem sokkal a front elvonulása után férjével úgy döntöttek, hogy új helyen kezdenek új életet. Hétéves kislányukkal és másfél hónapos kisfiukkal szekérre pakolták minden értéküket és nekivágtak a nagyvilágnak. A nagyvilág Karcagot jelentette, amelynek immár legidősebb lakosa.

A Püspökladányban született Irénke már Szabó Józsefnéként hamar a legkeresettebb női szabók egyike lett Karcagon. Évtizedeken keresztül nemigen lehetett elképzelni olyan lakodalmat a városban, amelyhez a menyasszonyi ruha okán ne lett volna köze Irénke néninek.

Századik születésnapjára egy dubaji nyaralást kapott ajándékba egyik unokájától. Bár a tizedik X után még szeretett volna Egyiptomba is elutazni, de a fáraók földje nélkül is teljes és párját ritkító életet él immár többszörös dédnagymamaként.

Forrás: Kisújszállás hivatalos oldala Facebook, Pecaverzum.hu és infokarcag.hu

Kisújszálláson a 103 éves Horváth Károly köszöntötték: Fotó: Kisújszállás Facebook

Kapcsolódó cikkek