Szolnok megye ellenzéki önkormányzatai sem adják ingatlanjaikat az egyháznak

Megosztás

Nagy port kavart az ellenzéki többségű önkormányzatok háza táján, hogy még tavaly decemberben egy törvénymódosítás lehetővé tette, hogy előzetes egyeztetés és ellenszolgáltatás nélkül jussanak hozzá az egyházak önkormányzati ingatlanokhoz. A javaslat megtétele előtti információkról már október végén írt a Szol24, most pedig összegezzük, hogyan reagáltak a kormánypártokkal kritikus városokban, és egyáltalán, van-e lehetőség megtagadni a kéréseket?

A rendszerváltás után megalkotott kárpótlási törvény során az egyházak alapból visszakérhettek – és kaphattak – olyan ingatlanokat, amelyek azt megelőzően államosításra kerültek. Ennek a kárpótlási törvénynek a kibővített változata került az országgyűléshez decemberben, a fő kiváltó oka a felháborodásnak pont az, hogy mostantól azokra az ingatlanokra is igényt tarthatnak, amik sosem voltak a tulajdonukban. Az egyetlen kitétel, hogy abban hitéleti, köznevelési feladatot kell ellátniuk.

Nem meglepő módon a központi irányvonal támogatása, tehát a kompenzálás nélküli átadás általánosságban a fideszes többségű településeken volt jellemző, míg az ellenzéki városok – és velük együtt a közvélemény jelentős része is – felháborodásukat fejezték ki.

A megyeszékhely, Szolnok viszonylag megúszta, hiszen csak a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium oktatási feladatait ellátó ingatlanra nyújtotta be igényét az egyházmegye, de Törökszentmiklóson már összesen hat, kétmilliárd forintnál is nagyobb értékű ingatlanok tulajdonjogáról mondhatnak le. Markót Imre polgármester szerint “az mégis igazságtalan, ahogyan ez a törvénymódosítás beavatkozik az önkormányzati tulajdonnal való gazdálkodásba”.

A Jászság fővárosában, Jászberényben szintén nem került elfogadásra, hogy a Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium, régi nevén Liska az egyházhoz kerüljön. Budai Lóránt polgármester testületi ülésen elhangzott beszámolója szerint személyes megbeszélést kért Ternyák Csaba egri érsektől, aki megértette a testület döntését, hangsúlyozva, hogy az önkormányzatnak a saját érdekeit kell szem előtt tartani.

Abban az esetben, ha leszavazzák a kérelmet, az általunk megkérdezett városházi forrás szerint reális forgatókönyvnek az tűnik, hogy az adott egyházmegye él a törvény által felkínált jogával és bíróságra viszi az ügyet. Valószínűleg az adott önkormányzat és egyházmegye közötti viszony meghatározó lehet, mert találunk pozitív példákat, a Baptista Szeretetszolgálat és a már említett törökszentmiklósi önkormányzat például megállapodott egy haszonélvezeti szerződés megkötésével az egyik iskola kapcsán.

Hasonló fenntartási-tulajdonlási vita alakult ki a törvénymódosítástól függetlenül Jászkiséren, ahol annak ellenére maradt a Jászberényi Tankerületi Központ égisze alatt egy iskola, hogy a véleményezési eljárás során elsöprő többsége volt az egyházi fenntartásnak. Sőt, a dolgot színezte, hogy a Fidesz-KDNP-s polgármester, Lukácsi György sem állt ki a tankerület mellett, az egyház mellett kampányolt.

Kapcsolódó cikkek