Nem tetszik az új rendszer Törökszentmiklóson, ezért egyeztetést és felülvizsgálatot kértek

Megosztás

Szeptember 15-től jelentősen átalakul Törökszentmiklóson a gyógyszertárak ügyeleti és készenléti rendje. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig 20:00-tól 21:00 óráig, szombaton és pihenőnapon 12:00-től 21:00 óráig, vasárnap és munkaszüneti napon 8:00-tól 21:00 óráig tart ügyeletet a kijelölt gyógyszertár. Ezt a döntést a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Tisztigyógyszerészeti Főosztálya hozt.

A döntés lényegi része, hogy jelenleg is ezek az ügyeleti időszakok vannak érvényben Törökszentmiklóson, viszont az ügyeleti időn túl eddig reggel 8:00 óráig készenléti időre voltak kötelezve a törökszentmiklósi gyógyszertárak. Az illetékes hatóság szeptember 15-től ezt a készenléti időt törli el. Készenléti időben a vonatkozó jogszabály szerint a készenlétes gyógyszertárban nem köteles a gyógyszerész ott tartózkodni, hanem a megadott telefonszámon hívható kell hogy legyen és kérésre kiadja a szükséges gyógyszert.

A hatóság az új ügyeleti rendszer kialakításában megvizsgálta Törökszentmiklós valamennyi gyógyszertárának az ügyeleti és készenléti forgalmát 2022. június 1. és 2023. május 31. közötti egyéves időszakban. A vizsgálat a következő megállapítást hozta:

„Hétfőtől vasárnapig 20 és 21 óra között összesen 1030 ügyeleti megkeresés volt, 433 vényköteles gyógyszer igénylésével és ebből sürgősségi gyógyszerkiadás nem volt. Hétfőtől vasárnapig 21 és reggel 8 óra között (azaz a készenléti időszakban) 1036 ügyeleti megkeresés volt, 464 vényköteles gyógyszer igénylésével és ebből sürgősségi gyógyszerkiadás nem volt.”

Ezeknek a számadatoknak a figyelembevételével döntött az illetékes hatóság a törökszentmiklósi gyógyszertárak készenléti időszakának a megszüntetése mellett, mivel úgy értékelte, „megfigyelhető, hogy este 21 órától másnap reggel 8 óráig a lakossági igénybevétel a 20-21 óra közötti igénybevételhez képest csekély mértékű, a gyógyszertári készenléti szolgálat ezen időszakban történő fenntartása tehát nem szükséges.”

A városban azonban sokan felháborodtak ezen a lépésen, és visszalépésnek tartják ezt a döntést. Főképp úgy, hogy 21 óra után Szolnokon lehet találni ügyeletes vagy készenlétes gyógyszertárat.

Azt is látni kell, hogy szeptember 1-től Törökszentmiklóson is módosult az orvosi ügyeleti ellátás, hisz a működtetést átvette a vármegyében az Országos Mentőszolgálat. Az új működési rendben az EGYMI épületében hétköznap 16:00 – 22:00 között, hétvégén és ünnepnapokon 8:00 – 14:00 között kereshető fel személyesen az ügyeletes orvos.

Ezen az időszakon kívül vagy Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban kereshető fel az orvosi ügyeletet személyesen, vagy telefonon hívható a 1830-as szám, ahol a mentőszolgálat fog bejelentkezni.

Tehát elvileg mondható, hogy az orvosi ügyeleti ellátás sem feltétlen indokolja a gyógyszertárak készenléti szolgálatának a fenntartását.

A probléma azonban az, hogy hétköznapokon szeptember 15-től nem lesz időbeni átfedés a jelenléti orvosi ügyeletben és a gyógyszertári ügyeletben Törökszentmiklóson.

Ha például valaki 21 óra után keresi fel az orvosi ügyeletet, akkor a felírt vényköteles gyógyszerét nem fogja tudni kiváltani helyben.

Épp ezért, hogy ez ne történhessen meg a városvezetés felvette a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Tisztigyógyszerészeti Főosztályával és egyeztetést kezdeményezett a törökszentmiklósi gyógyszertárak üzemeltetőivel, hogy a szeptember 15-től hatályba lépő új gyógyszertári ügyeleti rendszert felülvizsgáltassák és a lakossági igényeknek és szükségleteknek megfelelően módosíttassák.

Az egyeztetések eredményeiről tájékoztatást adnak.

Forrás: Markót Imre Facebook

Kapcsolódó cikkek