Szolnokon megszámolnak 15 millió búzaszemet

Megosztás

A gazdáknak mondanak köszönetet Szolnokon, a Tisza-parti város ad otthont ugyanis a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevű rendezvénynek. Hogy miért 15 millió búzaszem, azt nem tudni. Feltételezhetően a 15 millió Kárpát-medencei magyarra gondoltak eredetileg, holott ma már csak 12 millió magyar él a Kárpátokon belül.

Immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevet viselő programot, melynek végpontja idén augusztus 19-én Szolnokon lesz a Városi Sportcsarnokban.

A rendezvényhez az elmúlt években a legtöbb gabonát a jászkunsági vármegye lakói adták eddig is Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke szerint.

A program keretében ugyanis a betakarítás után az anyaországban és a Kárpát-medence magyar lakta térségeiben közel háromszáz ponton gyűjtöttek búzát, és a végén minden térségben megtartották a búzaösszeöntés ünnepét.

„Augusztus 19-én, szombaton már a közös, nemzetegyesítést jelképező Kárpát-medencei búzaösszeöntésre készülünk, melynek az idei évben Szolnok ad otthont” – közölte Jakab.

A város évek óta lobbizott a mostani eseményért.

Forrás: vg.hu

Fotó: Varga Mihály búzát önt össze Karcagon

Fotó: MTI/ Mészáros János

Kapcsolódó cikkek