Varga Mihály az összetartozásról beszélt ott, ahol egy hete bezárták a vasútvonalat

Megosztás

Kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre – hangoztatta a pénzügyminiszter szombaton Tiszafüreden, a “Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program Jász-Nagykun-Szolnok megyei búzagyűjtő és összeöntő napján, hozzátéve, hogy ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint tizenhárom évvel ezelőtt, a program indulásakor. Varga abban a városban hangoztatta az összetartozást, ahol egy hete megszűnt a várost Karcaggal összekötő vasút. Akkor azonban hallgatott.

Varga Mihály, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) által rendezett eseményen arról beszélt, hogy a Magyarok kenyere program egy bő évtizede egyfajta új nemzeti ünneppé nőtte ki magát: az önzetlen segítőkészség, a nemzeti összetartozás alulról szerveződő ünnepévé vált.

A magyarságban töretlenül jelen van az összetartozás elemi érzése, amely ebben a programban is felszínre törhetett – mondta hangzatosan.

Tizenhárom évvel ezelőtt a pécsi Korinek László kezdeményezésére indult el a program és az első évben gyűjtött búza mennyisége egy bő évtized alatt a százszorosára nőtt.

Ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint kezdetben – számolt be. Kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre – hangoztatta. A miniszter felidézte, hogy 13 évvel ezelőtt Pécs viselte az Európa kulturális fővárosa címet és ennél jobb nem is történhetett, minthogy a kulturális évadból “szárba szökkent” ez az összetartozást évről évre megerősítő civil kezdeményezés.

Augusztus 20-ra, Szent István napjára, az államalapítás ünnepére készül majd el a Magyarok kenyere program keretében az ország kenyere – mondta.

Ehhez a 300 kilogrammos kenyérhez az anyaországi búza mellett a határon túlról, a diaszpórából is érkezik búza, kovász, só és forrásvíz.

A Magyarok kenyere program ezért ma már tekinthető felkészülésnek az augusztus 20-át megelőző ünnepi, ugyanakkor cselekvő és a rászorulóknak aktívan segítő programsorozatnak – jelentette ki a politikus.

Varga Mihály elmondta: az országszerte minden évben százával megtartott búzagyűjtó napok és összeöntések valósággal újrateremtették augusztus 20-a össznemzeti bázisát.

“Ez fejeződik ki a 15 millió magyar búzaszem szimbolikus megfogalmazásában is” – tette hozzá.

Varga Mihály kitért arra, hogy a szomszédunkban zajló háború és a brüsszeli lépések a magyar agráriumra is káros hatással vannak. Ugyanakkor pénzügyminiszterként mélyen hallgatott arról, hogy miért hazánkban a legnagyobb mértékű egész Európában az infláció, ami ugyancsak káros hatású..

Szóhoz jutott Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke – aki elmondta: a vármegyében 208 tonna búza gyűlt össze, ebből mintegy 128 tonna liszt lesz -, Berkó Attila főispán, Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere, Horváth Vivien ügyvezető, a Magyarok kenyere program projektvezetője is.

A beszédek után búzaösszeöntés következett.

Az eseményről le nem maradt volna F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke és Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke, akik szintén nem emelték fel szavukat a vasútvonali bezárások ellen, holott 2009-ben maga Varga és az akkori képviselő, Fazekas Sándor nagyon haragudott Gyurcsányra és Bajnaira ugyanezért…

Kép: Tiszafüred, 2023. augusztus 5. Varga Mihály pénzügyminiszter önti a búzát a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei búzagyűjtő és összeöntő napján Tiszafüreden 2023. augusztus 5-én. A 15 millió búzaszemmel minden bizonnyal az állítólagos 15 millió magyarra utalt a rendezvény, holott ma már jó, ha 12 millió a magyarság száma a Kárpát-medencében.

Forrás: MTI

MTI/Mészáros János

Kapcsolódó cikkek