Miért nincs Szolnokon természetes fürdőhelyünk?

Megosztás

Az emberek hiányolják a szabadstrandokat, régebben teljesen természetes volt, hogy ilyen helyen is fürödhettünk, ha bejött a kánikula. Szolnokon elvileg van egy épített és egy szabadstrand, bár ezzel a kifejezéssel sokan vitatkoznak.

Az egyik helyi lakos a közösségi médiában reklamál – nagyrészt jogosan – hogy miért van az, hogy a természeti adottságait egyáltalán ki nem használó Szolnoknak gyakorlatilag egyetlen strandfürdője van 80 ezer emberre, miközben 25-30 kilométerre utazva kitűnő szabadstrandokon fürödhetünk. De ezt helyben nem lehetne megoldani? Főleg, hogy néhány évtizeddel ezelőtt jobban álltunk ilyen téren.

Ugyan jelenleg éppen nincs strandidő, de augusztus elején ez azért ritka. A strandok hiányával kapcsolatos értetlenségének adott hangot Szilágyi Erika és Szokolai Tibor is: “Vajon miért kell a Tisza ” fővárosából ” Szolnok városból a helybélieknek 30km-re utazniuk azért, hogy az élő Tisza kulturált szabadstrandján fürödhessenek ebben az embert próbáló 40 fokos kánikulában? Tegnapi képek a Tiszakécske városa által üzemeltetett gyönyörű szabadstrandról, ahol több szolnokival is találkoztunk.. Ahová szabadstrandra mehetnek még a szolnokiak: Tiszapüspöki Kb. 25km, Nagykörü 30km, Szarvas 50km.

Vajon mikor jut el oda Szolnok városa, hogy tényleg kihasználja a folyóink adottságát. Az emberek a természetbe vágynak, a beton medence nem pótolja az élővizek adta élményt… (Volt 5 strandfürdő Szolnokon, ma 1 van 80 ezer emberre…)” – így a helyi lakos bejegyzése.

Az eredeti írás még 2017-es, ám most is aktuális. A hozzászólok között volt, aki egyetértett, volt, aki nem. Egyikük rögtön “megsúgta”, hogy van szabadstrand Szolnokon, úgyhogy nem aktuális az írás. A válasz sem késett sokáig egy harmadik résztvevőtől. “Igen, végül is lehet így csúfolni, hogy szabadstrand. Én inkább víz alatti hegymászás oktatásra, esetleg sziklaugrásra tudnám elképzelni ezt a partot… Sajnos össze sem lehet hasonlítani a fényévekkel magasabb színvonalú tiszakécskei stranddal.”

Lenne tennivaló, de egyelőre mozgolódást sem látni az ügyben. Valóban 25-30 km-re kell utaznunk Szolnokról, hogy egy remek szabadstrandon fürödhessünk? A Balatonon megszokhattuk, hogy minden talpalatnyi helyet kisajátít már a NER a luxusszállodák számára, így a szabadstrand fogalma sajnos kezd végképp eltűnni, de ugyanez a Tiszánál még megvalósítható. Mi miért nem tesszük?

Kapcsolódó cikkek