Hősből hibás? Nem szabadott volna a gyanúsítottat üldözni és leszorítani az autópályán

Megosztás

De legalábbis semmiképpen sem így. Ismételten a nagyon furcsa jogszabályok, amikben valóban vannak féligazságok, de attól mindannyian tartunk, hogy a bűnözőkkel szemben a rendőrök lassan már fel sem léphetnek.

Tegnap még hősként ünnepelték Zsombort, aki a betonelválasztónak szorította rendőrautójával a menekülő és őrjöngő ámokfutót, most pedig már az intézkedés rengeteg eleme szabálytalan. Nem létezik Magyarországon hivatalosan autós üldözés, csak követés, de annak is szigorú szabályai vannak – mondta a Telexnek egy neve elhallgatását kérő szakember azzal kapcsolatban, hogy kedden két rendőrautó üldözött egy sofőrt az M2-es autópályán.

A száguldozót Vácnál vették észre a rendőrök, de nem tudták kiinteni, ezért Dunakesziig üldözték, és próbálták kordában tartani az esetenként 200 km/h-s sebességgel menekülő sofőrt. Az akció úgy ért véget, a kocsit az egyik rendőrautó a sávokat elválasztó betoncsík irányába tolta, ami közben összeütközött a rendőrautóval és kiszakadt a bal első kereke. Így kénytelen volt megállni a leállósávban. A sofőr a kocsiból még akkor sem szállt ki, mikor a rendőrök fegyverrel közelítettek hozzá, úgy kellett kirángatni a járműből.

Az egyik rendőrségi szakértő szerint komoly jogi aggályai lehetnek az ehhez hasonló intézkedéseknek. “Ez nem Amerika, sem ütközéssel, sem leszorítással nem kényszeríthetnek megállásra egy szabálytalan autót a magyar rendőrök” – mondta. A keddi akció ugyan sikeresen végződött, de a járőrök a végén bajba is kerülhetnek. Szerinte problémás, hogy az akcióhoz nem csatlakoztak további egységek, amelyek biztosíthatták volna, hogy az intézkedés alatt ne kerüljenek veszélybe civilek.

Az egyik rendőrautó egy határozott kormánymozdulattal az M2-es két forgalmi irányát elválasztó betonelem felé vezette a Mercedest, amelynek nagy erővel nekiütközött. A szakértő szerint ez azért volt indokolatlan kockázatvállalás, mert az autó átrepülhetett volna az út szemközti oldalára. Bár akkor a rendőrök szerint a kocsi már csak 50-60 km/órával ment. Ez valóban igaz, de tényleg egyre gyakrabban az az ember érzése, hogy már csak a bűnözőknek vannak jogaik ebben az országban.

Kapcsolódó cikkek