Megverték, kirabolták a 88 éves nőt, a megszerzett 415 ezer forintját egy nap alatt “elégették”

Megosztás

Mezőtúri Járási Ügyészség indítványt tett egy 24 férfi valamint a férfi 22 éves felesége és 23 éves öccse letartóztatására csoportosan, a bűncselekmény felismerésére, elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt.

Az ügyészség indítványa szerint a három elkövető július 22-én az éjszakai órákban megjelent a házban egyedül élő 88 éves – betegségei miatt napi szociális gondozásban részesülő – sértett mezőtúri házánál. Az idős hölgy ingatlanának udvari kiskapuja mellett a drótkerítést letaposva az udvarra bejutottak, majd a 24 éves férfi a lakóház zárt bejárati ajtaját kézzel kiszakította a helyéről.

Az idősebb testvér felesége a bejárati ajtónál figyelt, hogy az elkövetést biztosítsa, miközben a testvérpár bement a sértett lakásába és a lakóház szobájában az ébren lévő sértettet többször megütötték, majd követelték tőle, hogy mondja el, hogy hol tartja a lakásban a pénzét.

A sértett az erőszak ellenére nem árulta el a férfiaknak a pénze rejtekhelyét, ezért a testvérek a sértett lakását értékek után kutatva feldúlták, melynek során egy műanyag dobozban megtalálták a sértett 155.000 forint összegű havi nyugdíját, továbbá egy befőttes üvegben további 260.000 forint készpénzét. Ezen túlmenően magukkal vitték a sértett televízióját, három gázpalackját és a centrifugáját is. A rablók az eltulajdonított dolgokat a fiatalabb testvér mezőtúri lakhelyére vitték az egyik gázpalack kivételével, amit nem bírtak el, így azt a helyszín közelében hátrahagyták.

A 88 éves hölgynek a két férfi bántalmazása következtében 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Az eltulajdonított ingóságokat a rendőrség megtalálta és a sértettnek visszaszolgáltatta, azonban a gyanúsítottak a 415.000 forint összegű készpénzt másnap délutáni elfogásukig már elköltötték.

A járási ügyészség azért indítványozta a három elkövető letartóztatását, mert a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsítottak a hatóság elől megszöknének. Megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a sértett befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetnék, továbbá – mivel bejelentett munkahellyel egyikük sem rendelkezik – mindhármuk vonatkozásában fennáll a bűnismétlés veszélye is.

A Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak letartóztatását elrendelte, közölte dr. Lánczi Rajmund csoportvezető ügyész, helyettes sajtószóvivő (Szolnok Járási Ügyészség).

Az eset kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság ezt a tájékoztatást adta.

Kapcsolódó cikkek