Miniszter: Lesz negyedik hullám, de lezárásokat nem tervezünk (egyelőre)

Megosztás

Gulyás Gergely az egyre romló járványhelyzetről beszélt szombaton.

Magyarországon jelenleg az egyik legjobb a járványhelyzet, de a negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Mint mondta, ez alapvetően el fog térni az első háromtól, ezért a kormány is másfajta intézkedésekkel készül rá.

Arról is beszélt, hogy 5,7 millió ember már megkapta legalább az első oltását, 5,5 pedig mindkét adagot. A fertőzésből kigyógyultakkal együtt 6 millió fölött van a védettek száma.

A védőoltás az egyetlen hatékony védekezési eszköz a fertőzés ellen, arra kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát – szólított fel Gulyás.

A kormány minden be nem oltott 65 év felettit megkeres, és már a hatodéves orvostanhallgatóknak is engedélyezték, hogy oltsanak a helyszínen. Az iskolákban augusztus 30-31-én, illetve szeptember 2-3-án tömeges oltási akciót szerveznek a 12-18 éveseknek. A harmadik oltást mostanáig 185 ezren vették fel, bár Budapesten előfordult, hogy egy-egy napra elfogytak a szabad, foglalható helyek.

Azt is közölte, hogy közel nyolcmillió vakcina áll rendelkezésre jelenleg.

Azt is kijelentette, hogy nem várhatóak lezárások, munkahelyi korlátozások, az iskolák is rendben elindulnak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy hamarosan újabb oltásnépszerűsítő kampány indul.

A pedagógusok oltottsága eléri a 80 százalékot is a miniszter szerint, ez pedig elégséges a jelenléti oktatás elkezdéséhez. Maszkviselésről egyelőre nem volt szó, a kormány elkötelezett az élet normális minősége mellett, szerintük nem le kell állni, hanem oltatni tovább. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek