Jászberény polgármestere levélben kérdezte a belügyminisztert a város kórházának ügyében

Megosztás

Kedden reggel hivatalos levélben fordult Pintér Sándor miniszterhez Budai Lóránt. Jászberény polgármestere leírta, hogy a területi ellátás ilyen váratlan módon és előzetes egyeztetések nélkül történő korlátozása számára érthetetlen és elfogadhatatlan. Mint ismert, hétfőtől nincs délután négytől másnap reggel nyolcig és pénteken 4-től hétfő reggel nyolcig szülészet és gyerekgyógyászat a berényi kórházban.

A polgármester szerint ugyanis az új eljárásrend értelmében az érintett betegeknek (szülő nő, ellátandó csecsemő vagy kisgyermek, bármely nőgyógyászati sürgősségi ellátást igénylő páciens) közel egy órát kell utazniuk az ellátás igénybevételéért.

Amennyiben a mentőszolgálat viszi be a beteget a szolnoki kórházba, az egy mentőkocsit órákra von el a további feladatellátástól, csökkentve ezzel a Jászság területén működő és igénybevehető mentőegységek számát (az oda-vissza út, plusz a beteg leadása több mint két órát vesz igénybe egyetlen esetben). Ezen túl a Szolnokon ellátandó páciensek száma is megnő, amely a helyi kórház dolgozóinak okoz plusz leterheltséget.

Ezekkel kapcsolatban több kérdést is intézett Budai Lóránt az egészségi ellátás biztosításáért is felelős miniszterhez. Többek között, hogy milyen szakmai, szakpolitikai indokok alapján és ki hozta meg azt a döntést, hogy a szóban forgó ügyeleti ellátás időszakosan nem működhet Jászberényben.

Továbbá, hogy hány orvos távozott a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházból az elmúlt egy évben, amely okból nem tudják megvalósítani itt az ügyeleti ellátást.

Választ vár arra is, hogy milyen nagyságrendben nő a szolnoki kórház vonzáskörzetébe tartozó páciensek száma és, hogy mit terveznek tenni a jászberényi mentőállomás fenti okból következő leterheltségének javítása érdekében?

Jászberény első embere bízik benne, hogy kérdéseit, felvetéseit komolyan kezelik, hiszen a Jászság érintett településein lakó közel 80 ezer embernek nem mindegy, hogy a közelben, 5-15 perc autóúttal elérhető jászberényi kórházba kell bemenni sürgős esetben, vagy Jászberény és környékéről 45-55 percet kell autózni a szolnoki ellátásért.

Ez utóbbi felvetése okán őszintén reméli, hogy kezdeményezéséhez a Jászság további 17 polgármestere is csatlakozni fog…

A választókerület más esetekben mindig oly aktív fideszes képviselője, Pócs János egyébként erről a sokakat érintő témáról egyetlen, aggodalmát kifejező posztot sem tett közzé közösségi oldalán, ahogy arról sem, hogy bármit is intézkedett volna az ügyben.

Forrás: Budai Lóránt Facebook

Kapcsolódó cikkek