Hatalmas a gond Tiszapüspökiben, nagy veszélybe került a roma iskola

Megosztás

Az iskolai dolgozók már a júliusi bérüket sem kapták meg, a kormányzati inkasszó tönkreteheti a rendkívül fontos szerepű iskolát. Elvehetik a felzárkózás és oktatás valós lehetőségét a tiszapüspökiektől és vonzáskörzetükben élőktől.

Ráadásul nem is egyedi eset, Borsod megyében is olvashattunk hasonlóról. Erre nem fontos a kormányzati pénz? Az iskola a szervezet és a Belügyminisztérium csatározásai miatt fenyegeti bezárás. A helyiek keveset tudnak az ügyről, de aggódnak. A Népszava ásta bele jobban magát a témába, ők készítettek riportot a helyszínen.

Ilona szeptemberben kezdi a nyolcadik osztályt a tiszapüspöki általános iskolában. Nyár van, de a tizenöt körüli lány nem pihen: élettársával közös, egymillió forintért megvett otthonukat csinosítják, seprűvel, rongyokkal felszerelkezve, barátokkal mentek épp az egyik utcában, amikor találkoztunk velük. Tőlünk hallották, hogy az iskola működése veszélybe került, mert inkasszó került a fenntartó Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) számlájára, ami miatt júliusban nem fizették a pedagógusok, más iskolai dolgozók bérét és egyéb járulékait.

Ilona egyike annak a száznegyvenhat, zömmel roma diáknak, akik a falu egyetlen általános iskolájában tanulnak. Szinte mindannyian halmozottan hátrányos helyzetű családból érkeznek, felzárkóztatásra szorulnak, jövőjük így is bizonytalan. Szüleik legfeljebb alkalmi munkákból élnek, a fiú gyerekek általában közmunkások, legfeljebb segédmunkások lesznek, a lányok pedig Ilonához hasonlóan hamar összeállnak valakivel, gyereket szülnek, családot alapítanak. A falubeli nem roma gyerekek máshol tanulnak, jellemzően a hat kilométerre lévő Törökszentmiklós, vagy a tíz-tizenkét kilométerrel odébb található Szolnok iskoláiba viszik őket.

– Ha itt lakat kerül az iskolára, akkor az soha többet nem nyílik meg újra, hanem betagozódik majd valamelyik törökszentmiklósiba vagy szolnokiba. Úgy lesz a legkényelmesebb az államnak, de a szülőket hozza nehéz helyzetbe, hisz autó, meg pénz nélkül nem tudják majd áthordani a gyerekeket a szomszéd városba – mondta egy középkorú roma férfi nem messze az iskolától. Az épület egyébként vadonatújnak tűnik, de később megtudtuk, csak felújították, s a helyiek szerint, Farkas Flórián volt ORÖ-vezető lánya volt az egyik projektgazda.

Találkoztunk a faluban az egyik itt tanító pedagógus közeli hozzátartozójával, aki elmondta: nem sokkal azután, hogy tavaly átadták a korszerűsített épületet, már gond volt a szennyvíz-hálózattal, s szerinte a 900 millió forintos műszaki tartalomnak töredéke valósult csak meg az épületben. Az egyik „torzót” mi magunk is láttuk az udvarban: tornaterem épült volna, de a betonkocka épület félig nyitott falakkal meredezik az ég felé, sokan emiatt csak a tiszapüspöki Stonehenge-nek nevezik. A hozzátartozó arról is beszámolt, hogy az iskola egyetlen alkalmazottja sem kapott júliusban fizetést, csak ígéretet arra, hogy a Belügyminisztérium intézkedik a kifizetésről. Kerestük volna ez ügyben az iskola igazgatóját, de kollégái úgy tudják, épp szabadságát tölti. A helyi tanárok úgy értesültek, hogy az igazgatónő nemrégiben tárgyalt a Belügyminisztérium illetékeseivel, és ígéretet kapott, hogy hamarosan rendezik az elmaradt béreket.

Talán a pedagógusoknak van egy-két hétre elég tartalékuk, vagy a házastársuk egy darabig finanszírozza a kiadásaikat, de a technikai dolgozók nagyon nehéz helyzetbe kerültek – tudtuk meg helyben. Az iskola gondnoka egy roma férfi, a felesége szintén az iskolában szakácsnőként dolgozik, és a lányuk is ott kapott munkát: most az egész család padlóra került, mert nincs még egy kereső a családban, aki az átmeneti nehézségben helyt állna. További részletek a cikkben.

Kapcsolódó cikkek