Környezetbarát, elektromos autóbuszok állnak forgalomba Szolnokon

Megosztás

Forgalomba áll Szolnokon tíz, elektromos meghajtású autóbusz; az új környezetbarát járművek üzemeltetése az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárának ismertetése szerint éves szinten 40 millió forintos megtakarítást fog jelenteni a közszolgáltatónak.

Steiner Attila elmondta, hogy a buszok szén-dioxid-kibocsátása helyileg nulla, így 660 tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet megtakarítani az új járművek üzemeltetésével, ami majdnem tízezer fa szén-dioxid-megkötő képességét jelenti.

Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport vezérigazgatója elmondta: a Zöld Busz Program támogatását élvező, nettó több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés hozzájárul a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez, hiszen a flotta 20 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A BYD K9UD típusú járművek június második felében állnak forgalomba. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok Szolnok valamennyi autóbuszvonalán megfordulnak majd.

A projektnek köszönhetően az ötven darabos helyi járműállományból tízet cserél le a közlekedési vállalat, ezáltal a flotta átlagéletkora csaknem 15 évről 11 évre csökken.

Éppen a napokban tette szóvá éppen az LMP polgármesterjelöltje, Tóth Áron, hogy a mostani szolnoki tömegközlekedés a minőség rovására megy, bontószökevények közlekednek Szolnok útjain. Ráadásul a nem jó minőségű szolgáltatás még drága is. Ezen felül rendszeres a járatkimaradás, így nem tartható a menetrend sem. Azt is kifejtette, hogy a minőség javítása érdekében ki kellene fizetni a város 1,8 milliárdos tartozását a Volánnak.

Forrás: MTI

Fotó: Szalay Ferenc Facebook

Kapcsolódó cikkek