A Jászkunságban se mossunk autót a héten – szaharai por és sáros eső érkezik

Megosztás

Az áramlás nagy mennyiségű szaharai port sodor a légkörünkbe szerdától, ha eddig nem mostuk le az autónkat, ne a következő napokban tegyük, mert felesleges munka lesz.

Színpompás naplementékre, napkeltékre, viszont helyenként sáros esőre lehet számítani.

Szubtrópusi eredetű légtömeg árasztja el a héten a Kárpát-medencét, aminek hatására megérkezik az idei nyár első hőhulláma. A következő napokban a legmagasabb hőmérsékletek a 35-37 fokot is elérhetik majd – számolt be erről az Időkép.hu.

Ez a szubtrópusi légtömeg azonban nemcsak forróságot, hanem nagy adag szaharai port is magával hoz, melynek első adagja várhatóan holnap érkezik meg a fejünk fölé.

A légkörben lévő nagy adag por megszínezi a naplementéket, élénk narancs és vörös árnyalatokat láthatunk majd, illetve a kialakuló záporok, zivatarok kimosva a port a légkörből sáros esőket is okozhatnak.

És hogy miért vörösesebb, sárgább ilyenkor a napfelkelte és naplemente? Naplemente és napkelte idején, amikor a Nap alacsonyabban áll fénye hosszabb utat tesz meg a légkörben. A por és más részecskék ilyenkor szétszórják a fényt, és a rövidebb hullámhosszú kék-zöld fény nagy része nem jut el hozzánk, míg a hosszabb hullámhosszú vörös-narancssárga fény igen. Ha sok a por a levegőben még több vörös fény érkezik hozzánk, ezért lesz a naplemente és a napkelte vörösebb és narancssárgább.

Kapcsolódó cikkek