Napelemparkok nőttek ki a földből Szolnok környékén

Megosztás

Több hónapja termel a megye legnagyobb napelemparkja. A Szolnok északi részén található létesítmény hozza az elvártat, kiválóan üzemel. Jelenleg a megye villamosenergia ellátásának 42 százalékát képes fedezni. Szászberken is épül egy napelempark ugyanezen cég beruházásában. Már nem lehet panasz, hogy a “gonosz Brüsszel” miatt milyen magasak az energiaárak, ami amúgy is csak egy fideszes füllentés.

A transzformátorállomás elkészültével, a szolnoki MAVIR alállomáshoz kapcsolódó magasfeszültségű vezetékhálózat kiépítésével és a napelempanelek felszerelésének előrehaladtával párhuzamosan elindult az ország jelenleg legnagyobb napelemparkjának próbaüzeme, közölte a beruházó, a SolServices Kft.

A 138 megawatt beépített teljesítményű, újgenerációs, természetbarát Lumen Park Szolnok a cégcsoport saját fejlesztésében és beruházásában valósul meg, és nem csak az ország, de Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb napelemparkja is. A létesítmény az M4-es autóút várost északról elkerülő nyomvonalának külső oldalán épült, a beruházó szándéka szerint a későbbiekben oktatási célokra egy tanösvénnyel is kiegészül, azt felügyelettel látogathatóvá teszik az érdeklődők számára.

A Lumen Park Szolnok éves szinten nagyságrendileg 39 ezer tonna CO2-kibocsátástól óvja meg a légkört, amely 274 hektárnyi tölgyerdő – ez a szolnoki Tiszaliget területének háromszorosa – évenkénti CO2 megkötésével egyenértékű.

A két létesítményből felépülő napelempark jelentőségét jól mutatja, hogy annyi zöld villamos energiát képes termelni, amellyel a megye teljes lakossági áramfogyasztásának csaknem fele fedezhető. Pozitív hatása a klímavédelem szempontjából is jelentős. A környezetkímélő technológia alkalmazásának köszönhetően éves szinten nagyságrendileg 39 ezer tonna CO2-kibocsátástól óvja meg a légkört, amely klímavédelmi szempontból olyan hatású, mintha a beruházó minden egyes évben 274 hektárnyi új tölgyerdőt telepítene, amelynek területe megegyezik a szolnoki Tiszaliget háromszorosával. A beruházás 2021 nyarán indult. A Lumen Park Szolnok megépítése a nagyméretű napelemparkok fejlesztése terén Magyarországon piacvezető SolServices életében is mérföldkő: ez a vállalat első, saját beruházásban megvalósuló napelemparkja.

A napelempark legalább 25 évig fontos partnere lesz a városnak, az általa biztosított iparűzési adó összege segít abban, hogy a város további környezetbarát fejlesztéseket valósíthasson meg.

– A beruházás egyedülálló, hiszen a szolnoki napelempark lesz az ország első újgenerációs, természetbarát napelemparkja, amely környezeti hatását tekintve pozitív. A Lumen Park Szolnok nem csak zöld energiát termel majd, de ideális életteret jelent a tájegység növény- és állatvilágának. Megerősödik és sokszínűbbé válik a flóra és a fauna, valamint felfrissül az évtizedes intenzív mezőgazdasági termelés során kimerített talaj – emelte ki dr. Farkas Gábor, a SolServices Kft. ügyvezetője.

– Mivel projektjeink hosszú távra szólnak, a Lumen Park Szolnok is legalább 25 évig lesz a környék meghatározó energetikai motorja, a közösségekkel való folyamatos kapcsolattartásra és közös gondolkodásra törekszünk. A szolnoki napelempark lehetőséget biztosít majd arra, hogy kihelyezett tanórák keretében mutassuk be az általános- és középiskolás diákoknak a fotovoltaikus energiatermelés technológiáját, a mögöttes fizikai és kémiai folyamatokat és azt, hogy miként hozható szimbiózisba az áramtermelés és környezetvédelem” – hangsúlyozta dr. Farkas Gábor, aki elmondta azt is, a SolServices célja, hogy részt vegyen Szolnok és a környező települések kulturális és sport életében is.

A SolServices Kft. második saját beruházásban megvalósuló napelemparkjának kivitelezési munkálatai 2022 augusztusában indultak. A  Szászberek mellett egy 70 megawatt beépített kapacitású, újgenerációs napelempark épül. A Lumen Park Szászberek fejlesztése és engedélyeztetése is már az újgenerációs napelemparkokra vonatkozó útmutatások mentén zajlott. A talajbarát módon telepített, fix tartószerkezetekre a legmodernebb 650 wattos panelek kerülnek. A fejlesztés zöldmezős környezetben zajlik.

Forrás és fotó: solservices.hu

Kapcsolódó cikkek