A hegymászó nem fordult vissza az előre kitűzött időpontban, ezért kerülhetett bajba saját felesége szerint – videó

Megosztás

Sajnos egyre inkább úgy tűnik, bajba kerülhetett az oxigénpalack nélkül a Mount Everesten csúcstámadásra induló hegymászó, Suhajda Szilárd. Most már mentőcsapatok keresik, mert semmi életjelet nem ad magáról és nagyon túl van a biztonságos időn.

Suhajda Szilárd azután is folytatta a mászást a Mount Everest csúcsa felé, miután lejárt az eredetileg kitűzött, visszafordulási határidő, „ezért vagyunk most megcsúszva” – mondta a hegymászó felesége csütörtökön az RTL Híradóban. Legindi Tímea szerint

ez egy elég erős hibafaktor lehet, de azt gondolom, hogy ahhoz, hogy katasztrófa történjen, sok hibának kell összeadódnia.

Ahogy korábban megírtuk, az oxigénpalack nélkül mászó Suhajda a csúcsmászást helyi idő szerint szerda délután kezdte meg, a tervek szerint még aznap vissza kellett volna érnie a csúcshoz legközelebb eső, 4-es táborba.

A mászóval a hazai stábja utoljára szerda délelőtt tudott közvetlenül kapcsolatba lépni, a jeladója sem működik hosszú ideje. Csütörtökre virradóra Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy legutóbb az úgynevezett Hillary-lépcsőnél szolgáltatott adatot a magyar hegymászó nyomkövető eszköze, 8795 méteres magasságban. Azt is hozzátette, hogy bár szintben ez csak ötven méterre van a csúcstól, ám odáig több órán át is tarthat az út.

Hír Tv csütörtök este adásba adta a Suhajda utolsó telefonhívásáról készült felvételeket. A mászó felesége szerdán, magyar idő szerint délelőtt 10 óra körül azt kérdezte: “Hogy érzed, meg tudod csinálni azt, hogy biztonságosan visszaereszkedj a 4-esbe? Erre egy nagyon nehezen érthető igennel felelt Suhajda. Az már jobban hallatszott, mikor azt mondta, hogy ha 3 óra alatt fölérne, akkor bizos abban, hogy meg tudja csinálni, ha még 5-6 óra kéne a csúcsig, akkor “az nem olyan jó”.

Ahol remélték, nem találták meg, a 30-40 sátor egyikében sem leltek rá Szilárdra, Nepálban pedig besötétedett, ami tovább nehezíti a keresést.

Frissítés:

Suhajda Szilárd Mount Everes-expedíciójának hazai háttércsapata csütörtök reggel értesült róla, hogy a magyar mászó körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van – közölte csütörtök este Suhajda felesége és kommunikációs munkatársa, Legindi Tímea.

Az őt észlelő csapat szerint a ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt.

Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják a magyar mászót.

Ezzel egy időben három serpát elindítanak Suhajdáért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

Kapcsolódó cikkek