Kis Grófot egymás után érik a nagy megtiszteltetések, de ezért bírálatot is kapott

Megosztás

Kis Grófo, a szolnoki származású bulibáró a napokban lett 30 éves. A jeles évfordulóról megemlékezett Orbán Viktor miniszterelnök is, ahogy szülinapi buliján részt vett Kubatov Gábor fideszes pártigazgató, a híres lista névadója is. Nem sokra rá újabb jeles eseményről számolt be a bulibáró, amivel kapcsolatban pikirt megjegyzést is kapott.

“Fülöp Attila Belügyminisztérium szociális gondoskodásért felelős államtitkára és Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és külön köszönet Sztojka Attila romakapcsolatokért felelős kormánybiztos úrnak a megtiszteltetést , hogy a mai nap személyesen adták át nekem a díjat!”

Ezt közölte nagy örömmel a bulibáró, akinek Pro Cultura Minoratitum Hungariae díjával kapcsolatban tett pikirtnek is nevezhető megjegyzést Herfort Marietta, aki egy évtizedig dolgozott a közéletben kisebbségeket képviselő civilként, és aki nemrég hivatalosan is romaügyi tanácsadó lett a DK-ban.

Herfort először is egy Kis Grófo-dal szövegére hívta fel a figyelmet. Az Euro című dalban a bulibáró nem kis büszkeséggel arról énekel, hogy:

“Azt az egyet értsétek már meg
Olyan, mint a Grófo még nem született meg
Euróval tele a zsebe,
Nem bír vele senki sem

Ő a király ezt már mindeki tudja
Csillog a Rolex és a pezsgőt kibontja
Jéghidegen, az italt jéghidegen szereted
(Öntsed gyorsan már)

A zenekar ma éjjel csak neked játszik
Nem számit a pénz neked most jöhet ide bárki
Mert megteheted, csillogó ékszerek a kezeden…”

Aztán bevisz egy képletes mélyütést is a bulibárónak és a díjat adományozóknak is, akik szerint Kis Grófo sokat tett a roma hagyományok és könnyűzene népszerűsítéséért. Ehhez előbb felidézte a méltatást, hogy a Nézését meg a járását című dal 11 nyelven dupla platinalemez lett. 

Csakhogy hozzátett egy korábbi cikket, miszerint:

“Kevesen tudják, hogy a Kis Grófo által népszerűvé tett dallam és szöveg felcsendül az 1995-ben bemutatott Csajok című filmben is. A Grófo-sláger alapdallamául a Lovamat kötöttem című népdal szolgál….

A Nézését meg a járását tehát nem más, mint népdaloknak és egy virágéneknek az ügyesen összeollózott, fröccsöntött feldolgozása.”

Nyitókép: Kis Grófo az új díjjal

Fotó: Kis Grófo Facebook

Kapcsolódó cikkek