Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csak óvatosan: még többet megtudtunk az új traffipax-szabályokról

Megosztás

A rendőr nem feltétlenül fogja 51-re, vagy 52-re beállítani a mérőműszert, de akár ezt is megteheti, ha akarja. Azt a rendőrség is elismeri, valószínűleg megugranak a gyorshajtásokért az autósok által fizetett bevételeik.

Néhány napja robbant a hír: a májustól érvényes szabályok szerint többé nem alkalmaz úgynevezett hitelesítési hibahatárokat a rendőrség a sebesség-ellenőrzéseknél. Vagyis nincs tovább „tűréshatár”, akár 1 km/óra sebességtúllépés miatt is bírságra számíthatnak a megállított autósok, erről korábban a Borsod24-en és a Szol24-en is olvashattunk.

– A tolerancia értéke soha nem azt jelentette, hogy ennyi volt a hibázási mértéke egy sebességmérő készüléknek. A traffipax a ma ismert mérőműszerek közül az egyik legpontosabb: 3 tizedmásodperc alatt ezer darab mérést végez, ennek az ezer mérésnek az eredménye adja meg az autós sebességét – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztály vezetője, Óberling József ezredes kedden sajtótájékoztatón beszélt a szabályváltozásokról és annak körülményeiről.

„A gyakorlat az, hogy a rendőrök eddig is, és ezután is alkalmaznak toleranciát, amit a jog úgy fogalmaz meg, hogy a rendőr belátására van bízva, hogy egy elkövetett szabályszegés esetén milyen szankciót alkalmaz” – fogalmazott Óberling József, hozzátéve: „eddig sem foglalkoztak azzal, és ezután sem fognak, hogy 50 helyett ki ment 51-gyel”.

Nem 51 km/h-ra vagy 52 km/h-ra fogja állítani a mérőműszert a rendőr, hanem azokra fog fókuszálni, akik a sebességet jelentősen túllépik.

A gyorshajtás, a sebesség jelentős túllépése valóban súlyos probléma Magyarországon, az elavult jogszabály hatalmas toleranciája miatt több tízezer valódi gyorshajtó ússza meg a büntetést, a megállításos ellenőrzésekből túl kevés van, ráadásul a tragikus baleseteket elemezve kiderült, hogy sokkal többször lépik át az okozók a sebességkorlátozást, mint hittük.

Az is tény ugyanakkor, hogy az új szabályok jól jönnek az államkasszának – és rosszul az autósoknak –, hiszen ha nem is 1-2 km/órás túllépésre fókuszálnak a rendőrök, az eddiginél nagyobb szigor sokkal több gyorshajtási bírságot hozhat. (Forrás: Police.hu)

Kapcsolódó cikkek