Szeptember elején lehet az új szolnoki vár nagy napja

Megosztás

A két évszázadra a felszínen teljesen eltűnt szolnoki vár lassacskán feltámad: épül az árvízvédelmi támfal a hozzá kapcsolódó sétánnyal, s már az 1552-es ostromot idéző vár napját tervezhetik.

Bár az öt éve kezdődött ásatások több elemét is feltárták az egykori szolnoki várnak, a felszínen semmilyen nyoma nem maradt meg az egykori erősségnek. 1799-től szisztematikusan folyt a török kor, illetve a Rákóczi-szabadságharc után nyűggé vált épületek, védelmi rendszer bontása, utoljára a kaputornyot hordták el. Ez a torony, azaz ami megmaradhatott belőle, egyébként a várszigetet a várossal összekötő hídon átfutó út alatt található. Az emlékét idéző, megnyitásra váró várkapu látogatóközpont – Álmosdi Árpád és Csendes Monika építészek tervezésében – több komoly díjat is elnyert, tavaly ősszel az Év háza elismerést is megkapta. 

Ennek elemeként javában épül az árvízvédelmi támfal, amely a török-, illetve Rákóczi-kori vár nyugati és északi falát hivatott megidézni a praktikus funkciója mellett. Ahogyan a modern torony a hajdani, eltűnt mellett áll, ez sem az egykori palánk helyén épül, hanem néhány méterrel a Zagyva felé eltolva.

A támfal építésének befejezését a terület feltöltése és a tereprendezés követi majd. Csak ennek végeztével nyílhat meg a nagyközönség számára a látogatóközpont, benne a várak történetét bemutató kiállítással. Az ettől százötven méterre feltárt 16. századi kaszárnyaépület maradványainak a bemutatása már a projekt egy következő lépése lesz.

A Műemlékem.hu információja szerint a kivitelező nyár végére készülhet el a Zagyva-part teljes rendezésével. Vagyis némiképpen versenyt futnak az idővel, hiszen a szolnoki vár híres 1552-es török ostroma augusztus 24-én kezdődött. Az oszmánok rendszeres ostromba fogtak: elsáncolták magukat, kiépítették a tüzérségi állásaikat és nyolc napig szakadatlanul törették a palánkerősség védműveit. A végváriak szeptember elsejéig sikeresen védekeztek Hádim Ali budai pasa 8–10 ezres hadával szemben. Fordulat csak szeptember 2-án, Kara Ahmed pasa másodvezír és Szokollu Mehmed ruméliai beglerbég Temesvárról érkezett, megközelítőleg 30 ezres seregének csatlakozásakor következett be, amely végül szeptember 4-én a feladásra kényszerítette a védőket. Így bár elbuktak, de tíz napig feltartották a török hadat, ami döntő fontosságú lett Eger ostrománál.

Kézenfekvő tehát, hogy a várhoz kötődő legjelentősebb hadi eseményt idézzék majd meg a megnyitó keretében hagyományőrzők segítségével.

Ám hogy már idén is eldördülnek majd az ágyúk a Zagyva partján, az a kivitelezés sebességétől függ.

Forrás: muemlekem.hu

Nyitóképen: a vár még a régi töltéssel

Kapcsolódó cikkek