Rossz hír a szolnokiaknak: nőtt a bűncselekmények száma 

Megosztás

2021-hez képest 17 százalékkal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma 2022-ben Szolnokon. Ez százkilencvennel több bűncselekményt jelent. Ezen belül is a lopások, testi sértések, és a garázdaságok száma nőtt jelentősen. Ez 13 év legrosszabb számadata.

A város közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról hangzott el beszámoló a csütörtöki szolnoki közgyűlésen. A Szolnoki Rendőrkapitányság 2021. évi tevékenységét Rádi Norbert dandártábornok, vármegyei rendőrkapitány és Fürj János alezredes, kapitányságvezető (nyitóképünkön) mutatta be.

2021-hez képest 17 százalékkal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma 2022-ben Szolnokon. Ez százkilencvennel több bűncselekményt jelent. Ezen belül is a lopások, testi sértések, és a garázdaságok száma nőtt jelentősen. Ez 13 év legrosszabb számadata. A nyomozáseredményességi mutató 59.2 százalékos, a korábbi évhez képest szintén csökkentést jelent. A tizennégy kiemelt bűncselekményben is növekmény látható. 2022-ben hat rablás volt a városban, mind elkövetőjét elfogták. 

A lopások száma 400-ról 502-re emelkedett, ami jelentős emelkedés, ezen a téren a nyomozáseredményességi mutató is csökkent. 

A betöréses lopások száma viszont 65-ről 42-re, a lakásbetörések száma pedig 33 ról 29-re csökkent. Ezekben viszont jelentősen nőtt a nyomozáseredményességi mutató, 73.7 százalékra. Ez azt jelenti, hogy a lakásbetöréses ügyek háromnegyedét felderítették.

A tulajdon elleni szabálysértések esetében is nőtt a szám, 551-ről 722-re, ez harminc százalékos növekedés. Csak a bolti lopások száma 157-ről 271-re nőtt.

A közterületi jelenlét csökkent, az intézkedési aktivitás viszont hasonló volt, mint 2021-ben, ami azt jelenti, hogy kevesebb rendőr kevesebb időben ugyanannyiszor intézkedett a közterületeken, mint 2021-ben.

Örömteli, hogy az elmúlt 13 év legkevesebb személyi sérüléses baleset következett be tavaly. Halálos baleset pedig egy sem volt. Alkoholszondát 16 ezerszer alkalmaztak, 264 esetben pozitív volt a szonda. A Szolnoki Rendőrkapitányság területén 297 ittas vezetőt szűrtek ki, ebből a 264 tehát csak Szolnokon volt! 

A 264 esetből több mint a fele kerékpáros volt.

Képviselői kérdésre válaszul elhangzott, hogy a rollert használóknak bukósisakot kell viselni, és max. 25-tel mehetnek. Hamarosan új szabályzat lép életbe ezek használatával kapcsolatban. Kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárosok ellenőrzésére. Hetente 2-300 kerékpárossal szemben intézkednek, ezek 10 százalékában szabnak ki bírságot vagy figyelmeztetnek.

Az is elhangzott, hogy gondot okoznak a hajléktalanok, például az utazás kiállításon a díszvendég város, Sümeg polgármesterét is molesztálták. A rendőrkapitány azt felelte, hogy ha időben értesülnek rendezvényekről, akkor azokon jelen lesznek.

A két rendőri vezető az önkormányzattól több közterületi kamerát kért, amire válaszul elhangzott, hogy folytatják ezek telepítését.

Rádi Norbert: az online csalások ellen a legfőbb fegyver az egészséges bizalmatlanság

Felvetődött a drogprobléma, ami jelen van a városban. Jelen pillanatban 28, kábítószer-kereskedelem miatti ügy van folyamatban a rendőr-főkapitányságon, plusz 16 esetben új pszichoaktív anyaggal való kereskedés ügyében. Rádi Norbert mindenkit megnyugtatott, hogy a rendőrség célkeresztjében van a kábítószerbűnözés és ehhez kapcsolódó mindenfajta jogsértő magatartás. Hozzátette még, hogy az online térben elkövetett csalások száma a duplájára emelkedett 2021-ről 2022-re. Nagyon sok kárt okoznak az elkövetőek, akik ellen nagyon nehéz fellépni. A legjobb a preventiv hozzáállás. Jelenleg ez esetekben 80 százalékos felderítést tudnak felmutatni a rendőrök. Ez a szám azonban lehet, egyre rosszabb lesz, úgy nő ezen csalások száma.

Kapcsolódó cikkek