Tölgyessy Péter: Orbán-infláció van, ennyire sok baj még soha nem gyülekezett a Fidesz körül

Megosztás

Gyülekeznek a felhők, és most még nem tudni, hogy jön-e egy déli szél, ami elfújja őket és kitisztul az ég, vagy hatalmas vihar jön és óriási égzengés lesz – ezzel a képpel írta le a jelenlegi politikai helyzet kiszámíthatatlanságát Tölgyessy Péter a Partizán péntek esti élő adásában. Az elemző szerint az biztos, hogy felhők vannak az égen, és ennyire sok baj még soha nem gyülekezett a Fidesz feje körül: hatalmas az infláció, munkahelyek kerülnek veszélybe, óriási a költségvetési hiány, az uniós szankciók miatt visszatartják a támogatásokat.

A Fidesz ugyan már bebizonyította, hogy képes a sikeres válságkezelésre, ezt tette 2010 és 2013 között. Kérdéses azonban, hogy az az eszköz, amihez ért, nevezetesen a növekedésre épülő gazdaságpolitika, a mostani súlyos infláció idején beválik-e.

Tölgyessy szerint a legveszélyesebb most az infláció, az embereknek most az áremelkedés a legnagyobb baja.

A helyzet kísértetiesen emlékeztet a kommunista időkre, amikor az ország vezetői azt ismételgették, hogy a világgazdasági válság hozzánk nem gyűrűzik be.

Tölgyessy nem sok esélyt lát arra, hogy a hazai ellenzék képes lenne megdönteni az Orbán-rendszert, és véleménye szerint a tanárok mozgalma sem képes erre. A választók 2022-ben nem akarták, hogy ez az ellenzék vezesse az országot, és a többség véleménye most is az, hogy egy ilyen válság idején erre az ellenzékre nem lehet rábízni a hazát. Az ellenzék a vereségét korábban a centrális erőtérrel indokolta, de most szenvedte el legnagyobb vereségét, amikor két nagy blokk mérkőzött meg.

Tölgyessy a tanármozgalomról azt mondta, Orbán Viktor úgy viszonyul a pedagógusokhoz, ahogy a Kádár korszakban a falusi emberek: a tanárok szerinte csak „gyermekmegőrzést” végeznek, az igazi csúcs a szakmunkás, aki meg tudja szerelni a gázt.

Az olyan piramisszerűen felépülő rendszerekben mint az Orbán-rendszer egy alulról induló szervezkedés egyszerűen nem győzhet, nem kényszerítheti rá akaratát a vezetésre.

Tölgyessy szerint a baloldalon nem szeretik hallani, de ki kell mondani: Orbán Viktor „hatalmas tehetséggel korrigál és működtet egy egyközpontú, piramisszerű rendszert”.

Tölgyessy szerint nem sok esély látszik arra sem, hogy a Fideszen belülről változtatnák meg a rendszert. Az elemző úgy látja,

váratlan fordulatot egyedül az hozhat, ha a nemzetközi környezetben történik változás.

A magyar történelem is azt mutatja, hogy itt nem az ellenzék győzi le a rendszert, hanem valamilyen nemzetközi változás indítja ezt el. Ehhez új emberek sokaságának kell belépni a a közéletbe, írta a telex.hu az interjú alapján.

Évértékelő Tölgyessy Péterrel

Az Orbán-rendszer 2022-ben olyan válsághelyzetben találta magát amire a fennállása óta még nem volt példa. A pandémia utóhatásai, a szomszédban dúló háború, az energiaválság, az évtizedek óta nem látott infláció, és a keménykedő EU mind olyan faktorok amik akár egymagukban is buktathatnak kormányokat, de továbbra sem látszik, hogy a NER akár kicsit is meginogna.

Kapcsolódó cikkek