Már kihelyezték a közösségi kertet, nagy kérdés, ki fog majd szüretelni

Megosztás

Új terv megvalósításába vágta a fejszéjét a szolnoki önkormányzat. Ennek megfelelően közösségi kerteket alakítanak ki a város különböző részein, ahol a lakóközösségek maguknak termeszthetnek haszonnövényeket. A kérdés már csak az, hogy ki fog szüretelni?

Több évtizedet követően felszámoltak egy játszóteret a szolnoki Várkonyi téren, az Éva presszó mögötti területen. Helyére a ma divatos közösségi kertet alakítottak ki. A kertként funkcionáló ládákat már el is helyezték, szám szerint kilencet.

Kitettek egy szerszámoskamrát is, amit akár pár erős legény akár fel is kaphat, hiszen egyelőre nincs rögzítve. A földdel teli ládák már nehezebb kíhívásként szolgálnának…

Egyelőre könnyű prédának tűnik a szerszámoskamra…

Egyelőre nincsen a ládákban a termőföldön kívül semmi. A magokra és a szerszámokra lakóközösségek pályázhatnak, azt termeszthetnek, amit akarnak.

A nagy kérdés azonban ott lóg a levegőben, mint a karó nélkül futtatott tök: ki fogja a gondos munka gyümölcsét élvezni, azaz ki fogja a szabad téren termesztett zöldséget, gyümölcsöt leszüretelni?

Régen nem véletlenül voltak dinnyecsőszök, ezen közösségi terek esetében hasonlók foglalkoztatása, úgy tűnik, a biztos betakarításhoz ismét szükséges lehet. Vajon közterületfelügyelők fogják éjjelente őrizni a kerteket?

Egy arra járó hölgy is úgy fogalmazott, hogy egyelőre a környék lakóiban is ugyanez a kérdés fogalmazódott meg: amúgy hasznos munkájukat ki fogja megdézsmálni egy óvatlan pillanatban egy sötét éjjel?

Kapcsolódó cikkek