Nagyon nem kéne: minden hatodik tizenéves küldött már magáról erotikus képet, ha erre kérték

Megosztás

Az internet egyik legsúlyosabb árnyoldala a gyermekek sebezhetősége a mobiltelefonjukon keresztül. Adott esetben úgy tehetik tönkre saját életüket, hogy ki sem mozdulnak a szobájukból. A 14 és 25 év közötti korosztálynál már közel sem a Facebook az igazán menő, hanem az Instagram és a TikTok. Mindegyik tele veszéllyel.

A magyar tizenévesek 43,66 százaléka, tehát majdnem fele naponta 4 óránál is többet lóg a neten, tízből nyolcan a WC-n is telefonoznak, háromnegyedük tanulás közben, 72 százalékuk pedig film- vagy sorozatnézés közben is előveszi a mobilját. Közel egyharmaduk leginkább online tartja a kapcsolatot a közelebbi barátaival is – derül ki a 14-25 éves korosztályt célzó, nem reprezentatív, Magyar Tinik a Neten-felmérésből. A Be Social digitális ügynökség kutatása ezúttal 3202 fiatal online megkérdezésén alapul.

A „milyen tevékenységekkel töltöd az idődet” kérdésre a túlzott netfogyasztás ellenére a barátokkal való személyes találkozás került még mindig az első helyre, de második a chatelés, negyedik a TikTok-videók nézése, ötödik a streamingcsatornákon való filmezés. A családi programok még épp beférkőztek a dobogóra, a harmadik helyre.

A klasszikus médiafogyasztás, mint a rádiózás, tévézés, de még az online hírportálok böngészése sem fért be a top10-be. Közösségi média posztok görgetése, YouTube-videók nézése, Instagram story-k böngészése előzi be őket. Az is kiderült, hogy a tinik már gyakrabban tiktokoznak, mint amennyit a YouTube-ot vagy a Facebookot használják – igaz, az Instagram és a Messenger egyelőre még beelőzi a TikTokot, ha az a kérdés, melyik platformot milyen gyakran használják.

Minden második tini (54,74%) élt már át internetes zaklatást. A 53,48%-uktól kértek már erotikus fotót chatelés közben, és minden hatodik megkérdezett tini küldött is kérésre ilyen képet magáról. 10-ből hatan pedig már kaptak erotikus fotót chaten mástól, 42,58% többször is. Ez az arány 2021-hez képest ráadásul 8%-ot növekedett. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek