Nem olyan egyszerű és igen költséges a fúrt kutak engedélyeztetése

Megosztás

Szakember kihívása szükséges, ráadásul 50-200 ezer közötti összegbe kerülhet a kút dokumentálása.

Mint arról mi is írtunk, december 31-éig regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál az 1992 után létesített, de be nem jelentett fúrt kutakat. Ha ezt elmulasztják, az a magánembernek akár 300 ezer forintos bírságot is jelenthet.

Bár Nagy István agrárminiszter szerint továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat, de az InfoStart cikke szerint ettől még a bejelentésnek megvannak a maga költségei.

A lap megkereste „az egyik legkomolyabb kútfúró vállalkozást”, ahol elárulták, hogy a határidő közeledtével a korábbi évekhez képest 3-4-szeres az érdeklődés a kutak regisztrálására. A következőre hívták fel a figyelmet:

“Aki szeretné bejelenteni kútját, annak fel kell keresnie egy szakembert (vízkútfúró vagy vízmérnök), aki kiállít egy tervdokumentációt a kúthoz. Ezt a dokumentációt kell az illetékes hatóságnak (jegyző vagy katasztrófavédelmi igazgatóság) benyújtani. (…) A hatóság a dokumentáció benyújtása után adja ki a határozatot a kútról.”

Kiemelték, hogy minden esetben fennmaradási engedélyt kell kérni, ha a kút engedély nélkül, vagy attól eltérően létesült.

A kúthoz szükséges dokumentáció elkészítésének a díját a vállalkozó határozza meg, nagy a szórás az áraknál, de az InfoStart szerint a piacon jelenleg átlagosan 50-200 ezer forint között mozog egy kút dokumentálása.

A jegyzői hatáskörbe eső ásott és vert kutak esetében viszont nem kell a szakember által kiállított tervdokumentáció, így ezeknek a kutaknak az engedélyeztetése díjmentes.

(via hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek