Megyénkben év végéig kell engedélyt kérni a kutakra

Megosztás

Engedély nélkül létesített sekély mélységű kút fennmaradásához, további üzemeltetéséhez a települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges – áll a szolnoki önkormányzat közleményében, amelyet alább idézünk.

A legújabb módosítás szerint mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki a Vgtv. e módosítása hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett kutat, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.

A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

–        karszt- vagy rétegvíz készlet igénybevétele, érintése nélkül (Szolnok esetében maximum 30 m mélység) és legfeljebb 500m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,

–        épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja,

–        nem gazdasági célú vízigény

Kérelmezőnek, a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet szerinti mellékleteket kell a kérelméhez csatolni.

Fentiektől eltérő esetekben a területi vízügyi hatóságot, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kell megkeresni. További információk ITT.

Kapcsolódó cikkek