Alig érezhető a lassulás, még mindig 25 százalék feletti az infláció

Megosztás

Csak néhány tizedes csökkenés látható az előző havi adathoz képest – igaz, februárhoz képest már csak 0,8 százalékos az áremelkedés mértéke.

Továbbra is 25 százalék felett az infláció Magyarországon: márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat – derült ki a KSH szerdán közzétett adataiból, amelyeket a Telex szemlézett. Idén eddig igencsak lassan csökken a drágulás mértéke, hiszen januárban 25,7, februárban 25,4 százalék volt az infláció.

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább: az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz viszonyítva, míg a háztartási energia 43,1 százalékkal drágult.

Az élelmiszereken belül a tojás ára (74 százalék) nőtt a legnagyobb mértékben egy év alatt, de a tejtermékeké (72,8 százalék), a vaj és vajkrémé (68 százalék), valamint a kenyéré (67 százalék) is jócskán emelkedett.

Az előző hónaphoz képesti drágulás ugyanakkor valóban kisebb mértékű már: a fogyasztói árak átlagosan 0,8 százalékkal nőttek az elmúlt egy hónapban. Az élelmiszerek 1,5 százalékkal drágultak februárhoz képest, míg a háztartási energia ára 3,8 százalékkal mérséklődött.

Forrás és további részletek: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek