Hagyományőrző kolompolás Jászberényben – ön tudja honnan ered a szokás?

Megosztás

Egy régi nagypénteki szokást elevenítettek fel a Lehel Kürt Íjászai Sport Egyesület tagjai.

Kürttel, kolomppal, síppal, fazékkal és egyéb zajkeltő eszközökkel vonultak fel az egyesület tagjai péntek este Jászberényben.

Kicsik és nagyok a nagypénteki kolompolás hagyományait felelevenítve járták a várost és igyekeztek kiűzni a kígyókat, békákat és az ártó, rossz szellemeket. Több háznál megálltak, ahol örömmel és finom falatokkal fogadták a hagyományőrzőket.  

A kolompolás hagyománya hosszú múltra tekint vissza a Jászságban.

A kolompolásnak a Jászságban kétféle változata ismeretes. Az egyik féregűző kolompolás, amikor nagypénteken a gazdaasszonyok rossz edényeket, lábasokat verve körüljárták a házat, s közben azt mondogatták: „Kígyók, békák távozzatok!” (Jászdózsa), „Kígyó, béka takarodjatok a háztól!” (Jászfényszaru) Jászberényben nagypéntek reggelén a gazdaasszony cirokseprűvel körbesöpörte az épületek tövét, hogy a kígyók és békák eltávozzanak.

A kolompolás másik formája, amikor legények vagy gyerekek végzik. A hiedelem szerint nagypénteken azért nem szólnak a harangok, mert Rómába mentek. Ezért este a férfiak és a gyerekek nagy ökörkolompokkal, csengőkkel, kereplőkkel felszerelve járták az utcákat, és hatalmas zajt csaptak. Jászárokszálláson úgy tartották, hogy nagypénteken Krisztus halála miatt elsötétül az ég, s az ilyenkor csoportosan megjelenő boszorkányokat kell elűzni a kolompolással. A jászberényi tanyavilágban a kolompoló legények az ökörhajtó négyellő ostort is magukkal vitték, s ha a tanya gazdája megelégelve a zajt, ingen-gatyában kiszaladt a házból, a hátára vagy a lábára suhintottak a négyellővel. Előfordult az is, hogy a gazda szekerét a legények bosszúból az éjszaka folyamán szétszedték, és a ház gerincén összerakták. A gazda reggel nem tudott mást tenni, csak káromkodni.

A nagypénteki szokások közül csupán a kolompolás maradt fenn napjainkig. Az iskolás gyerekek egy-egy csoportja ma is végigjárja a város utcáit, kezükben kereplővel, csengővel, kolomppal. A szokás jelentéstartalmát napjainkban már kevesen ismerik, de szívesen csinálják. Több mint tíz évvel ezelőtt a jászberényi Kuckó Óvoda kis óvodásai, óvónői és szülői gárdája is csatlakozott a kolompolókhoz, és azóta minden évben közel 50-60 főnyi csoportjukkal, hatalmas zajt csapva járják az óvoda körüli utcákat. Néhány háznál már várják a kolompolókat, ezeken a helyeken a gyerekek megállnak, elmondanak egy féregűző verset, a háziak pedig gumibékával kínálják meg őket.

Forrás: Szoljon.hu, JKU.hu

Kapcsolódó cikkek