A PSZ szerint a pályán maradó tanárokat kényszerítenék többletmunkára

Megosztás

Amúgy is nagy a munkaerőhiány, de most még háromezer pedagógus jelezte, hogy elhagyhatja a pályát, ha elveszik a közalkalmazotti státuszt tőlük.

Jelenleg is 16 ezer pedagógus hiányzik már a magyar közoktatásból, és most csaknem háromezer tanár jelezte, hogy elhagyják a pályát, ha a kormány tényleg megfosztja őket a közalkalmazotti jogviszonyuktól – írja a HVG.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Rétvári Bence államtitkár Ander Balázs jobbikos képviselő kérdésére közölte március végén, hogy 2023 júniusától léphet hatályba az a törvény, amely alapján új jogi státuszt kapnak a tanárok, ennek a neve „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” lenne.

A tervezett státuszváltozás A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint azt mutatja meg, hogy a fokozódó pedagógushiányt azzal akarják „kezelni”, hogy a pályán maradó tanárokat kényszerítik még több munkára. Ebbe az irányba mutat az is, hogy a Kréta elektronikus naplóban átírták a „tanóra” szót „foglalkozásra”, ugyanis az utóbbit nemcsak képesített szakember tarthatja meg.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Népszavának azt mondta: ahhoz, hogy a túlmunkákkal együtt se lehessen fenntartható a rendszer még 20 ezer pedagógusnak el kellene hagynia a pályát. A PSZ a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével együtt petícióban tiltakozik a pedagógus-státusztörvény bevezetése ellen, ezt hétfő délutánig már 19 ezer érintett aláírta.

Kapcsolódó cikkek