Takarékosság: idén csak 3 hónapra nyit ki az abonyi strand

Megosztás

Jó hír az abonyiaknak, hogy idén is kinyit a strand, rossz hír viszont, hogy a szokásos 5 hónap helyett csak háromra. Így az önkormányzatnak csak harmadannyiba kerül a támogatás, mint korábban.

Idén is kinyit a strand Abonyban. Június 1-től várják a vendégeket. Az önkormányzatnak több mint 10 millió forinttal kell támogatnia a működtetést.

Az energiaválság nem csak a kötelező feladatot ellátó intézményeknél, hanem az önként vállaltak körébe tartozó létesítményeknél is jelentős nehézségeket okoz az önkormányzatnak.

A Városi Strand- és Termálfürdő áramszámlája a tízszeresére emelkedett erre az évre, így annak költsége a megszokott működtetés mellett több mint 36 millió forint lehet. A költségvetés februári elfogadása során döntött úgy a képviselő-testület, hogy tavasszal részletesen tárgyalja a strandnyitás feltételeit.

A városvezetés felkérte az üzemeltetést végző ABOKOM NKft-t, hogy dolgozza ki az árbevétel növelésének lehetőségét, valamint ezzel együtt a kiadások lehetőség szerinti csökkentését.

Ez el is készült. A javaslat szerint a legkisebb önkormányzati támogatás a nyitvatartási idő három hónapra való szűkítésével, a jegyárak – környékbeli strandok áraihoz igazodó – emelésével, valamint a működtetés költségcsökkentésével és energiatakarékos berendezések telepítésével érhető el.

A képviselők egyetértettek azzal, hogy a strandot a nehéz gazdasági helyzetben is működtetni kell, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb költségvetési hozzájárulást kelljen biztosítani.

A képviselő-testület elfogadta az üzemeltető javaslatát, melynek megfelelően a városi termálfürdő idén június 1 és augusztus 31. között tart nyitva, a díjak jegytípusonként 250-550 Ft-tal emelkednek.

Döntés született arról is, hogy az önkormányzat energiatakarékos berendezések és napelemek telepítését készíti elő a strandon.

A most elfogadott javaslat eredményeként az eredetileg öt hónapi működtetésre prognosztizált 32 millió 157 ezer forint helyett csak 10. millió 157 ezer forint támogatást kell biztosítania a városnak a strand idei működtetéséhez.

Forrás: Abony.hu

Kapcsolódó cikkek