Gulyás: Magyarországon nem tartóztatnák le Putyint

Megosztás

A miniszter a nyárra ugrásszerűen visszaeső inflációról, a svédek NATO-csatlakozásának blokkolásáról és a gyermekek védelméről is beszélt a Kormányinfón.

Szerdán kormányülés volt, csütörtökön pedig Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A legfontosabb megjegyzéseket és állításokat a Telex.hu gyűjtötte össze a tudósításában:

  • Magyarországon nem tartóztatnák le Vlagyimir Putyint, mert a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye nincs kihirdetve Magyarországon. Nem véletlenül, a magyar alkotmánnyal ugyanis ellentétes az egyezmény Gulyás Gergely szerint.
  • Amikor Orbán 2022 februárjában Putyinnál járt „békemisszión”, utána a miniszterelnök több állam- és kormányfőnek is mondta, hogy garanciákat kellene adni az oroszoknak. A NATO viszont rosszul kezelte a helyzetet, mondta a miniszter.
  • Az uniós tagállamok közös lőszerbeszerzésről tárgyalnak, de Magyarország ebből nem fog küldeni Ukrajnának.
  • Gulyás nem tudja, a Fidesz-frakciónak mi a baja a svédekkel, miért nem szavazzák még meg a NATO-csatlakozási kérelmüket, de ez szerinte azért még tavasszal megtörténhet.
  • Gulyás szerint egy hónapban kettő ügyeletet ír elő a jogszabály a háziorvosoknak, ez pedig „nem egy túlzott elvárás”. Az új ügyeleti ellátás viszont mindenhol jó színvonalon működik a miniszter szerint
  • A kormány azzal számol, hogy az infláció nyáron ugrásszerűen csökkenni fog, és az év végére egy számjegyű lesz.
  • Nyáron készülhet el a kormány által gyerekvédelminek nevezett törvény szigorítása. Gulyás a fő bajt a pedofil bűncselekményeknél abban látja, hogy a „14 év feletti fiatalokat már semmi sem védi: azt nekem senki se mondja, hogy normális, ha egy 40 fölötti ember egy fiatallal lép szexuális kapcsolatba”.
  • A kormány dolgozik egy módosító javaslaton, amellyel megakadályoznák, hogy a jövőben a választásokon jelölő szervezetek külföldről kapjanak támogatásokat a kampányra. Erről már május végén dönthetnek.

További részletek a Telex percről percre tudósításában!

Fotó: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó cikkek