Visszavág-e a Ferrari a Red Bullnak Dzsiddában?

Megosztás

Max Verstappen betegséggel indította a szaúdi F1-es hétvégét, miközben a Ferrarinál fogadkoznak: nem igazak az első futam kudarca utáni instabilitásról szóló pletykák.

Harmadik alkalommal látogat a Formula-1-es mezőny Szaúd-Arábiába, ám a mezőnyből nem mindenki örül ennek. Tavaly ugyanis a pénteki szabadedzések során rakétatámadás ért egy közeli olajtornyot, amely után a nagydíjhétvége további menete is kétségessé vált. Akkor végül megrendezték a versenyt, s a pilóták nagy része most is elmondta, hogy kellő biztosítékokat kaptak a szervezőktől a biztonságukat illetően. Egyedül Lewis Hamilton jelezte, hogy ellentétes állásponton van:

„Nincs mit hozzátennem. Mind az ellenkezője annak, amiket elmondtak” – idézi a brit szavait a Formula.hu. Amikor arra kérték Hamiltont, hogy fejtse ki részletesebben, mit ért ez alatt, ennyit reagált a brit: „Nem bontom ki jobban, értelmezés kérdése” – fogalmazott a Mercedes pilótája, hozzátéve, hogy azt nagyon várja, hogy autóba ülhessen. Arra a kérdésre, hogy a politikai (emberi jogi) problémákra vagy a biztonsági aggályokra célzott-e, szintén nem válaszolt egyenesen a hétszeres világbajnok: „Egyikbe sem akarok belemenni. Remélhetőleg mindenkinek biztonságos hétvégéje lesz és mindenki biztoságban hazatérhet utána. Ennyi, amit tehetünk, nem igaz?”

Ami a pályán zajló esélyeket illeti: várhatóan a bahreini évadnyitón könnyed kettős győzelmet arató Red Bull lesz Dzsiddában is a fő favorit – még úgy is, hogy Max Verstappen gyomorpanaszokkal indította a hétvégét, ami miatt ki is hagyta a csütörtöki sajtónapot, de vélhetően a pénteki edzésekkel már nem lesz gondja. Az egyik legfőbb kihívónak tűnő Ferrari kapcsán pedig elsősorban arról szólt a fáma, hogy Charles Leclerc-ék igyekeztek cáfolni az első futam óta felröppent pletykákat a távozó szakemberekről és a csapaton belüli feszültségekről:

„Nyilván láttam ezeket a pletykákat, aztán Maranellóba utaztam, először pedig nem voltam biztos benne, hogyan reagál a csapat ezekre a hírekre. Aztán tartottunk egy megbeszélést, amelyen a Ferrari összes alkalmazottja jelen volt. Meglepődtem, mert továbbra is mindenki pozitív hangulatban koncentrált a munkájára, ami nagyszerű. A legfontosabb most, hogy egy irányba húzzunk” – mondta el Leclerc.

A monacói pilótát megkérdezték a közte és Elkann között lezajlott állítólagos találkozóról is: „Ez egyáltalán nem igaz. Rengeteg pletyka kering a csapat közül, ezeknek a 90 %-a azonban teljesen alaptalan. Nem tudom, honnan erednek, őszintén szólva pedig nem is akarok energiát pazarolni arra, hogy megtudjam. Egyszerűen önmagunkra kell összpontosítanunk” – fogalmazott a pilóta.

A Ferrarinak az előzetes várakozások szerint jobb esélye lehet arra, hogy közel legyen a Red Bullhoz, mint két hete Bahrienben, a dzsiddai pálya ugyanis kevésbé koptatja a gumikat, így várhatóan ez kisebb gondot fog jelenteni az abroncsokkal rosszabbul bánó vörösök számára. Ugyanakkor a nyitányon dobogóval indító Aston Martin–Fernando Alonso párossal is számolni kell, míg a Mercedesnél az lehet a kérdés, hogy a néhány érkező fejlesztés mennyi előrelépést jelent számukra – igaz, Toto Wolff szerint ezek egyelőre nem fogják megváltani a világot.

A Szaúd-arábiai Nagydíj esti körülmények között zajlik majd, így itthoni idő szerint egyaránt 18 órától követhetjük majd a szombati időmérőt és a vasárnapi futamot.

Forrás: Formula.hu; Fotó: Red Bull, Ferrari

Kapcsolódó cikkek