Pontosan tíz éves Pintérék híressé vált sms-e: Üljön át egy másik gépjárműbe!

Megosztás

Tíz évvel ezelőtt történt Magyarország modern történelmének legnagyobb hókáosza. A legnagyobb gondokat a Dunántúlon okozta a rendkívüli hideg, havazás és hófúvás, de Észak-Kelet-Magyarország is megkapta a magáét. Emlékszünk még a Belügyminisztérium segítő sms-ére? Azóta örök szállóigévé vált.

„Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium” Tíz éve, 2013. március 15-én érkezett meg a magyarok telefonjára ez az üzenet függetlenül attól, hogy érintettek voltak-e, vagy egyáltalán volt-e a nevükön gépjármű. Aznap ugyanis több ezer ember rekedt a hatalmas havazás miatt járhatatlanná vált autópályákon, amelyeket elmulasztott lezárni a Katasztrófavédelem, miközben a tájékoztatás sem volt elégséges a várható útviszonyokról.

Az autópálya korlátját idővel több helyen átvágták, hogy az autósok vissza tudjanak fordulni, de így is rengetegen éjszakáztak az autóikban. Vagy más autójában, ha volt valaki, aki komolyan vette a hatalmas segítséget, amivel a kormány szolgált.

Március 15-én délutánra több település már 24 órája el volt vágva a külvilágtól, mivel a több méter magas hótorlaszok miatt nem lehetett se ki-, se bejutni. Azon települések száma pedig egyre csak nőtt, ahol nem volt áramszolgáltatás sem. Bár a hó már nem esett, az erős szél sokáig kitartott, ami újabb és újabb hóakadályokat emelt. A nemzeti ünnep délutánján 79 elzárt település és 157 járhatatlan útszakasz volt az országban, még ekkor is közel 300 ember várt arra, hogy kiszabadítsák őket elakadt autóikból.

Egy március 15-én kiadott esti jelentés szerint 155 ember továbbra is kinn volt a hóban, a legrosszabb helyzet pedig az M1-es egyik szakaszán volt, ahol 12 kilométeren keresztül húzódott a hófal. Ekkor nem tudtak egyetlen emberről sem, aki megfagyott vagy kihűlt volna, az ítéletidőnek hivatalosan két áldozata volt, ők a Szabadbattyánnál történt tömegbaleseten vesztették életüket. Pintér Sándor azt ígérte: késő estig mindenkit kiszabadítanak.

A rendkívüli időjárás miatt kialakult helyzetnek hat halálos áldozata van, közülük többen kihűlésben veszítették el az életüket. Az, hogy mi vezetett a katasztrófahelyzet kialakuláshoz, azt máig sokan vitatják. A történtek után a Belügyminisztérium az Országos Meteorológiai Szolgálatra mutogatott, mivel szerintük későn küldtek tájékoztatást a várható rossz időjárásról, az OMSZ ezt tagadta.

Egy biztos: a tíz évvel ezelőtti rendkívüli helyzetben az emberek önzetlenül és példamutatóan segítették egymást a bajban. A tűzoltók, rendőrök, mentősök és katonák pedig napokat is ledolgoztak pihenés nélkül, hogy minél hamarabb, és minél több embert megmenthessenek. Ez biztosan hozzájárult ahhoz, hogy a kialakult katasztrófahelyzet nem lett ennél is tragikusabb. (via Telex)

Kapcsolódó cikkek