További gyógyszertárak zárhatnak be Szolnok megyében is, 700 ezren maradhatnak ellátás nélkül

Megosztás

Konkrét gyógyszerhiány jelenleg nemigen van Magyarországon, de a patikák nagyon nehéz helyzetben. Folyamatosan csökken a működő gyógyszertárak száma az utóbbi 12 évben és az idén továbbiak zárhatnak be. Ez nagyban veszélyezteti több százezer ember gyógyszerellátását.

Bár Európa-szerte azon folyik a vita, hogy kritikus-e a gyógyszerhiány a kontinensen, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint nincs gyógyszerhiány Magyarországon, de annál nehezebb helyzetben vannak a patikák – írja a Hvg.

„Nem olyan kényelmes a gyógyszerellátás helyzete, mint korábban volt, de nagyon messze vagyunk a gyógyszerhiánytól. Azért sem lesz jelentős probléma a hazai gyógyszerellátásban, mert a nagykereskedők folyamatosan dolgoznak azon, hogy ha egy hatóanyag elfogyna, Európa bármely országából import engedéllyel, az OGYÉI-vel egyeztetve behozzák azt, erre volt példa az elmúlt időszakban is”– mondta el a hvg.hu-nak Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke a szervezet sajtóeseményén.

A szervezet elnöke a gyógyszertárak fenntarthatóságának helyzetét azonban már nem látja ilyen kedvezően: „a működtetés költségei egyre emelkedtek – beleértve a bérleményt, a bérköltségeket, az energiaköltségeket, és az egyéb kiadásokat, mint az informatika, vagy a könyvelés –, miközben a gyógyszertárak bevételei nem követték le a változásokat.”

Az elmúlt tizenkét évben a gyógyszertárak száma folyamatosan csökkent, jelenleg 7%-kal, vagyis 168 gyógyszertárral van kevesebb, mint 2010-ben, és a bezárások tovább folytatódhatnak: idén 25–30 fiókgyógyszertár zárhat be.

Hozzátette, a patikák főleg kisebb településeken szűntek meg, miközben bár nyíltak újonnan is gyógyszertárak, azok jellemzően a nagyobb városokban létesültek, így a kistelepüléseken romlott a gyógyszerellátás biztonsága, közel 700 ezer magyar nem juthat a jövőben megfelelő gyógyszerellátáshoz.

A kiadási oldalon az energiaárak emelkedése okozott jelentős nehézsége: tavaly óta az átlagos forgalommal rendelkező gyógyszertárak energiaköltsége havi szinten 200–300 ezer forinttal nőtt. Különösen érintettek a kisebb forgalmú, főleg kistelepülési gyógyszertárak, amelyek energiahatékonysága alacsonyabb szinten van.

Kapcsolódó cikkek