Szolnokon aludt az ágyában, amikor Barcelonában vásároltak az el sem lopott bankkártyájával

Megosztás

Olvasónk hihetetlen, de sajnos szinte már mindennapos sztorit mesélt el szerkesztőségünknek. Az a probléma, amivel ő most szembesült, bárkit utolérhet, bárki veszélyben érezheti magát. Soha nem lehet tudni, hogy mikor csap be a mennykő.

Olvasónk az igazak álmát aludta, amikor egyszer csak éjjel 2 óra magasságában megrezzent a telefonja. Értesítést kapott, hogy kártyájával kifizettek 300 eurót. Még el sem telt egy szusszanásnyi idő, 30 másodperc múlva újra jelzett a telefonja: újabb 300 euró terhelésről kapott értesítést.

A miheztartás végett: nem, nem lopták el a kártyáját. Az ott volt vele mindvégig a tranzakció alatt a tárcájában.

Pár pillanat alatt 240 ezer forintjától szabadították meg.

Ekkor még nem nézte meg a telefonját, de rossz érzés kerítette hatalmába. Kis idő múlva már csak megnézte, miért jelzett a telefonja. Ekkor látta az üzeneteket a banki terhelésekről.

Egyből kiment a szeméből az álom. 

Megnézte számláját, és megdöbbent. Nem hitt a szemének: a tranzakciót Barcelonában indították, miközben olvasónk Szolnokon aludt az ágyában!

Természetesen elfogta az idegesség, most mit csináljon. Visszaaludni nem tudott. Hajnali négy óra volt, mit csináljon? Kicsit még forgolódott idegesen az ágyában, majd öt felé járt az idő, amikor elhatározta, nem vár tovább, felhívja bankja éjjel-nappali ügyfélszolgálatát.

Meg is beszélték, hogy panaszt tesz, jegyzőkönyvet vettek fel, hogy kéri az ügy kivizsgálását. Egyben le is tiltották a kártyáját.

Ettől kezdve elkezdte sűrűbben nézni a számláját. Észrevette, hogy a számláján ott van tárolva az összeg. 

Újra felhívta a bankot, hogy nehogy kifizessék, hiszen panaszt is tett. Ám a bank azt mondta további kétszeri kérése ellenére, hogy ezt már nem lehet megállítani.

Két nap zárolás után a harmadik napon vonták le az ominózus összeget.

Ezek után már csak utánanézett, hogy hol csalhattak a kártyájával. Miután a Google-ba beütötte, kiderült, hogy ez Barcelona egyik elegáns szórakozóhelye.

Kérte a bankot, hogy nézzék meg, ki élt vissza az ő számlájával, hiszen minden adat rendelkezésre áll. Lehet, hogy kamerafelvétel is van az esetről. Ráadásul az a furcsa, hogy 30 másodperc elteltével fizettek 300-300 eurót ki. Ez pedig fizikailag szinte lehetetlen!

Úgy gondolja, hogy ez egy nemzetközi határokon átívelő olyan ügy, ahol egy nagyobb adatbázisból ellopnak bizonyos tartalmakat, aminek ismeretében klónozni tudják a kártyákat. 

Mégpedig bárkiét.

Nos, ezzel az esettel bement a szolnoki rendőrségre is.

Ahol nagyon udvariasan  eltanácsolták. Megemlítették, nincs rá emberük, esetleg írjon levelet, 30 nap úgyis, amíg kijutnak hozzá, hogy erről az ügyről vele beszéljenek.

Olvasónkat felháborította, ahogy bántak vele.

Szerkesztőségünkhöz fordult, elmondva panaszát. Mi pedig megkérdeztük a rendőrségtől, hogy érkezett-e hozzájuk ilyen bejelentés, helytálló-e olvasónk közlése, hogy a rendőrségen nem foglalkoztak panaszával.

A rendőrség azt válaszolta, hogy az olvasói észrevételt a Szolnoki Rendőrkapitányság vezetője kivizsgálja.  

Innentől kezdve azonban felgyorsultak az események. Talán levelünk hatására is, de olvasónkat behívták – hogy hogyan, az megint más kérdés, mert telefonszámát sem adta meg -, és végre felvették a panaszát, még bűnügyi sorszámot is adtak az ügyének.

Olvasónk elmondta, szerinte nagyon sok embert egy ilyen, 240 ezer forintos mínusz bizony alaposan földhöz vághat,

Ezért különösen fontos az, hogy szerinte senkinek a pénze sem lehet biztonságban, és ezért lenne fontos olvasónknak, hogy kivizsgálják az ügyét, illetve erre a problémára felhívja mások figyelmét is.

Olvasónk aláhúzta, valóban nagyon sokat jár külföldön, Barcelonában is járt már, vagy hat éve, de az adott szórakozóhelyen soha nem volt. Külföldön viszont az ügyben érintett kártyáját soha nem használta. Erre van egy másik fajta kártyája. Ráadásul nem is kártyával fizet, hanem telefonnal. A kártyát fizikailag soha nem veszi elő a tárcájából évek óta.

Olvasónknak az esett nagyon rosszul, hogy nem elég, hogy ilyen problémával kellett szembesülnie, de még nem is tapasztalt sem a bank, sem a rendőrség részéről túlzott együttműködési hajlandóságot. 

Ugyanakkor hozzátette, ismeretségi és baráti körében több ilyen eset is előfordult már. Lényegében várta, hogy vele is megtörténjen ilyen.

A bankban olvasónknak azt mondták, a szakemberek dolgoznak az ügyén.

Ugyanakkor figyelmeztették, igyekezzen körültekintően eljárni vásárláskor. 

Hogyne, mondta erre, mindig körültekintő, hiszen megnézi a termék árát és megnézi, hogy van-e rá pénze kifizetni.

Másra mire legyen körültekintő? 

Olvasónk számára azért tanulságos az esete, mert az ilyen jelenségek mindenkit veszélyeztetnek, és ha láthatóan nagyívű a dolog, akkor minimum, hogy minél készségesebben, segítőkészebben szóba kellene állni az állampolgárral.

Mind a bank, mind a rendőrség részéről.

Kapcsolódó cikkek