Ne elhasznált pelenkát kelljen betétként használni!

Megosztás

Ha olyan nagyon a szívén viseli a családok és a nők érdekeit a magyar kormány, akkor igazán odatehetné magát abban is, hogy lányoknak és az asszonyoknak kedvezményesen biztosít higiéniai termékeket. Magyarországon ugyanis nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék a szükséges intim betétet vagy tampont.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője és Szelindi Andrea, az LMP Jász-Nagykun-Szolnok megyei politikusa Tegyünk együtt a menstruációs szegénység ellen! címmel tartott sajtótájékoztatót szerdán a párt országos akciójáról a szolnoki Sóház Apartmanban.

Bakos Bernadett elmondta, hogy az LMP területi szervezete is megtartja az idén már harmadik alkalommal megszervezett nőnapi adománygyűjtést. Ez azt jelenti, hogy ismét higiéniai termékeket gyűjtenek, amiket a rászorulóknak juttatnak majd el. Nagyon fontos gyűjtésről van szó, hiszen hazánkban a nők 20-30 százalékát is érintheti a menstruációs szegénység, azaz ők nehezen vagy egyáltalán nem tuják maguknak megengedni a higiéniai termékek megvételét.

Ez a szám csak becslés, mert jelentős látenciai övezi, nagyon kevesen vallják be, hogy ilyen problémával küzdenek.

Nagyjából ez azt jelenti, hogy egymillió nő is élhet ilyen körülmények között.

Szelindi Andrea elöljáróban azt mondta, hogy nagyszerűnek tartja, ha ukrán menekülteknek vagy a törökországi földrengés áldozatainak gyűjtenek, de úgy vélte, elsősorban a közvetlen környezetünkben kell a rászorultaknak segíteni, ennek kellene elsőséget kapni.

Idézte Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, aki a parlamentben kijelentette, hogy “a mi baloldalunknak mindig a más ország a szép”.

Az akció plakátja

Ezt követően felsorolta, hogy a higiéniai termékekre, amiket a magyar népesség fele használ, mekkora áfát vetnek ki más országokban. Nálunk ugye ez 27 százalék, de például Írországban nincs tamponadó, Luxemburgban 3, Németországban 7, Lengyelországban, Csehországban 5 százalék. Skóciában minden iskolás lány ingyen termékhez juthat.

2019-ben határozati javaslatot nyújtott be a baloldal az áfa csökkentése érdekében. Az indítványt elutasították.

Majd idézte Kocsis egy másik megállapítását, miszerint “ők meg a sajátjukat szeretik, és ebből nem engednek”. Azt javasolta ezek után Kocsisnak a szolnoki politikus, hogy akkor ne is engedjenek és szeressék ők is a magyarokat.

Helyi szinten a gyűjtés úgy zajlik, hogy március 8-án a Sóház Apartmanban nőnapot tartanak 15 és 18 óra között, amikor is várják az adományokat. A higiéniai termékeket az úgynevezett nem luxus táska akcióhoz hasonlóan várják.

Az LMP első körben megkereste a családok átmeneti otthonát és az iskolai védőnők egyesületét. Ugyanakkor szeretnék bővíteni a kapcsolataikat, azaz minél több helyre szeretnének ilyen termékeket eljuttatni, amihez természetesen minél több támogatót várnak.

Szelindi Andrea azt is bejelentette, hogy kezdeményezni fogják a város jegyzőjénél, hogy az iskolákban, hasonlóan az elsősegélynyújtó dobozokhoz, a piros betűs napok megkönnyítésére helyezzenek el higiéniai termékeket is.

Ne jelentsen az gondot a továbbiakban, hogy valaki azért nem mehet iskolába, mert éppen menstruál és ehhez nem tudja megvenni a megfelelő terméket, mert nem futja rá a családjának. Elhangzott, hogy nagyon sok nő szegénysége okán manapság használt zoknit, megszáradt pisis pelenkákat használ, növelve ezzel a fertőzés kockázatát.

Egy hónapban 3-4 ezer forint is lehet a higiéniai termékekkel járó kiadás, amit nagyon sokan nem tudnak megengedni maguknak. Kőbányán például megoldották ezt a helyzetet, évi kétmillió forintot biztosít az önkormányzat a termékekre, amiket a rászorulóknak juttatnak el.

Az LMP egyébként újra beterjeszti majd a javaslatát az országgyűlésben, hogy a kormány ismét tegyen ez ellen a probléma ellen.

Képünkön Szelindi Andrea (balra) és Bakos Bernadett

Kapcsolódó cikkek