Jász-Nagykun-Szolnok megye: jön a “vármegyebérlet” a MÁV-nál és a Volánbusznál is

Megosztás

Egészen elérhető összegért vehetünk olyan bérletet, amivel az egész megyét, de kicsivel többet költve az egész országot beutazhatjuk egyetlen havi bérlettel. A Jászságban ez vajon hogy változtatja meg az utazási szokásokat?

Egy-egy teljes megyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatain az új kedvezményes bérletrendszer használatával – közölte szombat délután a MÁV, alig pár perccel azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében bejelentette a megyebérletet, vagyis “a kormány és az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával és közreműködésével létrejövő új Vármegye- és Országbérlet-konstrukciót”.

A MÁV szerint ezzel

az elmúlt három évtized legjelentősebb díjszabási fejlesztését hajtják végre a hazai helyközi közösségi szolgáltatók.

A 30 napos bérlet – amit május 1-vel vezetnek majd be – díjazása a következőképpen néz ki:

  • a teljesárú Vármegyebérlet 9450,
  • az Országbérlet 18 900 forint lesz,
  • a tanulók pedig mindkettő esetében 90 százalékos kedvezményt kaphatnak.

A MÁV-közleményben kiemelik, hogy egy ilyen bérlettel a rajta feltüntetett területen korlátlanul lehet majd utazni a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain egyaránt, nem kell külön-külön bérleteket vásárolni, és aki egy vármegyénél távolabbra utazna, annak elég a két megyebérlet árába kerülő Országbérletet megvásárolnia. Ettől függetlenül az eddigi bérletek továbbra is elérhetők lesznek.

A teljesárú megyebérlet a MÁV szerint

olcsóbb lesz, mint a havi Budapest-bérlet, vagy mint 15 liter – átlagosan 250-300 kilométer megtételére elegendő – üzemanyag (február közepi áron számolva);

a tanulóbérlet 90 pedig százalékos kedvezménnyel váltható, és 945 forintba, azaz nagyjából egy kétgombócos fagyi árába fog kerülni.

A teljesárú Országbérlet kétezer-ötszáz forinttal olcsóbban lesz megvásárolható, mint jelenleg a 30 kilométerre érvényes bérlet.

Kapcsolódó cikkek