Kis Grófo esete “Lilafüreddel”

Megosztás

Kis Grófo, az Alföld mulatós sztárja jött, látott és átkeresztelte Borsod megye egyik legszebb helyét. Hogyan lett Lillafüredből Lilafüred?

Gyönyörű és rendkívül bonyolult nyelv a magyar, így nem csoda, hogy még a legnépszerűbb közszereplőknek is meggyűlik vele a baja. Legtöbb esetben ezek a félrehallások csupán automatikus helyesbítések a beszélő részéről, hiszen legendásan intelligens népünk mindenben az értelem esszenciáját keresi. Így járt Kis Grófo is, aki jól szabott kabátkájában ellátogatott a borsodi vízeséshez és miután alaposan megfigyelte a lefelé zúduló víztömeget, mobiltelefont ragadott és tájékoztatta követőit hollétéről.

Az eredeti poszt Kis Grófo Facebook oldaláról

“Lilafüred” – írta röviden és szerényen az énekes. Nos, mi nem látunk lilát, de szívesen gondolkodunk együtt Grófoval, ezért megvalósítottuk ezt a nem mindennapi elképzelést. Minden bizonnyal a jelenleginél is nagyobb turisztikai vonzereje lenne a helyszínnek, ha színpompás lilára festenék a vízesést, a padokat, a fákat és minden madarat. Grófonak is igaza lenne és a józan paraszti ész győzedelmeskedhetne a történelmi sallangok helyett.

A Szol24 így képzeli ezt a jelenetet “Lilafüreden”

Ha ön is bizonytalan és halványlila gőze sincs, hogy kiről kapta a nevét Lillafüred, akkor most lerántjuk a leplet: egy bájos hölgyről nevezték el a népszerű üdülőhelyet. Magyarország akkori földművelésügyi minisztere, Bethlen András támogatásával a 19. században felvirágzott a település. Hogy kifejezzék tiszteletüket és köszönetüket a kapott támogatásért, 1882-ben Miskolc polgármesterének, Soltész Nagy Kálmánnak a fivére, Soltész Nagy Albert azt találta ki, hogy a település neve Bethlen-falu legyen. A miniszter azonban udvariasan elhárította ezt a megtiszteltetést, és azt javasolta, hogy a magyarbarát, unionista horvát bán, gróf Pejacsevich Tivadar feleségéről, a gyönyörű Vay Erzsébet bárónőről nevezzék el a települést. (A 19. században a Vay család fontos szerepet játszott Borsod vármegye életében.) Erzsébetet a családban Csokonai Vitéz Mihály tiszteletére Lillának becézték, így e becenév után lett Lillafüred a település neve.

Kapcsolódó cikkek