Elhunyt Kunszentmárton első szabadon és nagy nehezen megválasztott polgármestere

Megosztás

Lesújtó hírt közölt kedden Wenner-Várkonyi Attila kunszentmártoni polgármester. Réz László, sokak Laci bácsija, Kunszentmárton első szabadon választott polgármestere (1990-1994) február 13-án hajnalban itthagyta a földi világot.
A város saját halottjának tekinti a volt polgármestert, akinek a temetése február 25-én (szombat) 11 órakor lesz Cibakházán.

Az Új Néplap 1990. október 30-án ezt írta:

Nincs még polgármestere Kunszentmártonnak

Alakuló önkormányzati ülést tartottak tegnap délután Kunszentmártonban a városháza rendezvénytermében, ahol a szépszámú érdeklődő elsősorban arra volt kíváncsi, ki lesz a város polgármestere. A képviselő-testületi választások kezdete óta folynak a találgatások, különböző nevek forognak közszájon, s több érdekszövetség létezéséről suttog a város.
A józanabbak – immáron a képviselő-testület névsorának teljes ismeretében – arra tippeltek, hogy az első alakuló ülésen a polgármester személyéről döntés nem születik majd. Nekik lett igazuk.
Az MDF, a FKgP, Vállalkozók Pártja koalíciójának jelöltjeként Réz László került a szavazólapra. A KDNP Lázi Bélát, a város volt tanácselnökét indította sikeresen jelöltként a választáson. Az SZDSZ, a választás küzdelmek során a listáról visszahívott, az egyéni küzdelmekben is vesztes dr. Deres Gábor jelölésével sikerrel próbálkozott.
A titkos szavazást követőer csak két szavazatot találtak érvénytelennek, de a polgármesteri cím elnyeréséhez szükséges támogató szavazatot egyik jelöli sem tudta megszerezni. Miután a képviselő-testület minden más kérdésben egyezségre jutott, úgy határoztak, hogy az újabb szavazást 1990. november 1-re tűzik ki.

Az 1990. november 2-i számban aztán közölték az erdményt is:

Kisgazdapárti polgármestere van Kunszentmártonnak

A hétfői eredménytelen választási fordulót követően tegnap délután az MDF-FKgP- Vállalkozók Pártja koalíciója támogatásával induló Réz Lászlót választották meg Kunszentmárton polgármesterének.
A szélsőséges érzelmektől és választási taktikázásoktól sem mentes testületi ülésen háromszor kellett megismételni a szavazást, amíg a végső eredmény megszületett. A hárompárti koalíció jelöltjén kívül a KDNP Lázi Bélát, a független jelöltként induló volt tanácselnököt, míg a fönnmaradó pártok és független jelöltek Gulyás Lászlót, az Agrárszövetség képviselőjét indították a választáson. A második eredménytelen szavazást követően Lázi Béla visszalépett a jelöltségtől, így Réz László 11:8-as szavazataránnyal győzött. Réz László 56 éves, ezideig a Veress János Ipari Szakmunkásképző intézetben dolgozott mérnök-tanárként.

Fotó: Wenner-Várkonyi Attila Facebook

Kapcsolódó cikkek