Ma és holnap tetőzik a Tisza Szolnoknál

Megosztás

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Kisköre és Szolnok között tetőzik. A szőke folyó vízállása ma 7 órakor Kisköre-alsónál 673 cm, Szolnoknál 670 cm, Tiszaugnál 514 cm volt. Az előrejelzés szerint a Tisza árhulláma Kisköre-alsónál ma, azaz január 31-én 670-675 cm-es,

Szolnokon pedig ma, illetve holnap (február 1-én) 670-675 cm-es vízállással tetőzik.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza mentén Kiskörétől Csongrádig, illetve Lakitelekig, a Hortobágy-Berettyó jobb partján, valamint a Tisza visszaduzzasztásával érintett Zagyva szakaszon (Újszász-Szászberek és a torkolat között), így a KÖTIVIZIG összesen 385 kilométer hosszú védvonalon tart fenn napi 12 órás figyelőszolgálatot.  

A belvíz miatt jelenleg már sehol sincs II. fokú készültség. I. fokú készültség van érvényben a jászberényi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a kunhegyesi, kisújszállási, karcagi, a tiszakécskei és a mezőtúri szakaszokon. A ma reggeli adatok szerint – csapadék utánpótlás híján és a szivattyúzások eredményeként – a belvízi elöntés nagysága 2970 hektárra csökkent az igazgatóság működési területén, ebből Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1380 ha, Heves 1590 ha. Az elmúlt 24 órában megközelítően félmillió köbméter vizet emeltek át a befogadókba, közölte a Kötivizig.

Képünkön a kiskörei vízlépcső

Fotó: kötivizig.hu

Kapcsolódó cikkek