Nagy előnnyel nyerte a cseh elnökválasztást Petr Pavel

Megosztás

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke magabiztosan, nagy fölénnyel nyerte a cseh elnökválasztás második fordulóját Andrej Babišsal szemben, írja a Guardian prágai tudósítója.

A szavazatok 88 százalékának összesítése után Pavel 57 százalékkal vezet, míg Babiš a szavazatok 42,96 százalékát kapta meg, és a köztük lévő különbség 700 ezer szavazat, amit reálisan már nem lehet behozni. Pavel köszöntötte is már támogatóit, akik ‘elnök, elnök’ skandálással fogadták. „ Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött” – jelentette ki Petr Pavel első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban. “Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és egész cseh társadalomba” – tette hozzá. A leendő elnöknek már gratulált a miniszterelnök, Petr Fiala is.

A pénteken és szombaton zajló választás részvétele meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent.

A második forduló előtti felmérések hasonló, sima Pavel-győzelmet jeleztek előre, mivel a független jelöltként induló extábornokot támogatta az összes jelentősebb, mainstream párt. Pavel győzelmét a demokrácia és a nyugati elköteleződés melletti kiállásként értékelték az első elemzések, míg a milliárdos oligarcha Babišt az orbánizmus cseh bevezetésének szándékával vádolták meg politikai ellenfelei. A két forduló között Babiš mindent egy lapra feltéve kampányolt, ellenfelét többek között azzal vádolva, hogy háborúba vezetné az országot, de ez a heves lejáratókampány a jelek szerint nem hozott áttörést a számára.

Jiří Pehe politológus a lapnak arról beszélt, hogy Pavel megválasztása komoly változást hoz majd a cseh elnökségben, hiszen a most távozó Miloš Zeman számos alkalommal szégyent hozott az országra, közismerten Moszkva-barát volt, oroszok elleni szankciókat akadályozott meg, közben pedig kifejezetten udvariatlan és sértő stílusa volt. Ehhez képest Pavel sokkal földhöz ragadtabb, erős nyugatbarát meggyőződéssel – számolt be a 444.hu

Kapcsolódó cikkek