Áthelyezték az ügyeleti ellátás központját, Kunszentmárton kiléphet a társulásból

Megosztás

Kunszentmártonból Tiszaföldvárra helyezték át január 1-jei hatállyal a rendelési időn kívüli központi orvosi ügyeletet. Ez rendkívül hátrányosan érinti Kunszentmártont, ráadásul a döntést nem tartják méltányosnak, ezért a Tiszazugi Önkormányzatok Társulásából való kilépést fontolgatják.

Minderről Wenner-Várkonyi Attila számolt be a város közösségi oldalán. Mint a polgármester ecsetelte, az orvosi ügyelet működésében 2023. január 1-től változás történt. Erről a decemberi soros képviselő-testületi ülésen már tájékoztatást adott, de a közösségi oldalon is összefoglalta a fejleményeket:

Ezek szerint a rendelési időn kívüli központ orvosi ügyelet folyamatos ellátása Kunszentmártonban 2022. december 31-éig a Tiszazugi Önkormányzatok Társulása döntése alapján nem a társulás, hanem önálló szerződés keretében, az önkormányzat és az Emergency Service Kft. között kötött szerződés keretében történt. 

A társulás tagönkormányzatai az állami finanszírozáson felül lakosságszám-arányosan fizettek a kft.-nek. Kunszentmárton esetében ez 15 millió 147 ezer 567 forint volt. A szolgáltató azonban módosítási javaslatot terjesztett az társulás elé, illetve tavaly novemberben levelében jelezte, hogy 2023-ban  ezen az áron csak akkor tudják a feladatot ellátni, ha az ügyeleti létszámot és ezzel kiadásaikat csökkentik.

Javaslatuk az volt (mely az ügyeleti létszám csökkentésével jár), hogy 2023. január 1-től egy központi telephelyen 1 orvos, 1 ápoló, 1 gépjárművezető; második telephelyen egy mentőtiszt; a harmadikként egy elsősegély pont működjön. 

Így tudják az eredeti költségekkel vállani a feladatot. A társulási tanács  elfogadta a szolgáltató ajánlatát, egyben azt javasolta az önkormányzatoknak, hogy ennek figyelembevételével kössenek önállóan szerződést.

Ezzel együtt a tanács döntése alapján az ügyeleti ellátás központját Kunszentmárton helyett  Tiszaföldvárra jelölték ki.

Kunszentmártonban ráadásul egy mentőtiszt lenne elérhető. Ezt azonban a kunszenti polgármester nem fogadta el, ahogy a képviselő-testület sem, amely további egyeztetést javasolt.

A tavaly év végén megtartott tanácsülésen bármilyen javaslattal álltak is elő a kunszentiek, egyiket sem támogatta az önkormányzatok nagy része, hivatkozva a megnövekedett költségekre. A létszámbővítést csak akkor támogatták volna, ha egyedül Kunszentmárton viseli a költségeket. Ez azonban inkorrektnek tartották a kunszentiek. 

Végül a tanács döntése az volt, hogy ne az önkormányzatok kössenek külön-külön szerződést a szolgáltatóval, hanem a tanács többségi döntése alapján a társulás elnöke.

Képviselve a kunszentmártoniak érdekeit, egyedül Wenner-Várkonyi nem támogatta a javaslatot, miszerint az ellátás központja Tiszaföldváron legyen, Kunszentmártonban pedig csak egy mentőtiszt lássa el feladatot. 

Ezt a döntést 8:1 arányban meghozták, mely változás Kunszentmártont érinti a leghátrányosabban. 

Wenner-Várkonyi szerint a döntés törvényes, de rendkívül igazságtalan Kunszentmártonnal szemben. Ezt levélben is megfogalmazták a társulás elnökének, Papp Antal polgármesternek, valamint kilátásba helyezték a társulásból történő kilépésüket, mivel ezek után semmilyen érdekük nem fűződik ahhoz, hogy a társulásban maradjanak.

2023. január 1-től tehát a tanács többségi döntésének értelmében a kunszentmártoni telephelyen tehát egy mentőtiszt látja el az ügyeleti feladatokat.

A polgármester megjegyezte, az ügyeleti ellátás átszervezése időközben megkezdődött, az Országos Mentőszolgálat fogja a továbbiakban ellátni ezt a feladatot. Részleteket azonban még nem tudni.

Viszont az átmeneti időszakban megpróbálnak olyan megoldást találni, mely megnyugtató lehet a kunszentiek részére. Ez ügyben a város vezetője megbeszélést kezdeményezett Rus Jánosnál, az ügyeleti ellátást végző cég vezetőjénél.

Képünkön az ominózus tanácsülés, ahol döntöttek az ügyeleti szolgáltatásról.

Fotó: martfű.hu

Kapcsolódó cikkek