Felavatták az új kormányablakot Újszászon

Megosztás

A magyar közigazgatás korszerűségét méltatta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön, az újszászi kormányablak átadásán.

György István elmondta: több mint 14,3 millió ügyfél kereste fel a kormányablakokat 2022-ben, akik 15,7 millió ügyet intéztek el, ami megközelíti a koronavírus-járvány előtti, 2019-es év rekordot jelentő számait.

Hozzátette: a 2010-es választások után a kormány elkötelezett volt a magyar közigazgatás fejlesztésében.
A kiegyezés óta nem volt olyan évtized, amikor ekkora fejlődésen ment volna keresztül a magyar közigazgatás – közölte. A kormányablak-projekt zászlóshajójává vált a közigazgatás fejlesztésének – jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta: a közigazgatásban 34 ezernél többen dolgoznak, akik az állam közhatalmi tevékenységének területi feladatellátói, és akik ügyfélbarát módon végzik munkájukat. Szólt arról, hogy az újszászi a 314. kormányablak az országban.
A kormányablakokban több mint 2500 ügyet el lehet indítani, és a látogatók döntő többsége kifejezetten elégedett – számolt be. A jól működő közigazgatás gazdasági versenyképességi tényező. Az elmúlt több mint tíz éves időszak igazolta, hogy a közigazgatás paradigmát váltott – mondta.

A kormányablakokban a MIA (Mesterséges Intelligencia Asszisztens) önkiszolgáló ügyintézési pontokon intézhető például a vezetői engedély és személyi igazolvány pótlása, anyakönyvi kivonat- és erkölcsi bizonyítvány igénylése – sorolta. A terminálok beüzemelése folyamatos, a következő hónapokban országosan több mint 300 kormányablakban lesz elérhető – számolt be.

Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főispánja az eseményen elmondta: a vármegye minden járásában van kormányablak, a csütörtökön átadott újszászi a tizenhatodik a vármegyében, a Jászságban pedig az ötödik.

Beszámolt arról is, hogy 2022-ben több mint 480 ezer ember kereste fel a vármegye kormányablakait és több mint 530 ezer ügyet intéztek. Hozzátette: 2022 májusban kezdődött az újszászi beruházás, a munkálatok ideje alatt a NISZ Zrt.-nek köszönhetően minden héten egy kormányablakbusz ment Újszászra. Ebben az időszakban több mint 1600 ügyfél kereste fel ezeket a kiegészítő szolgáltatásokat – közölte.

Az újszászi kormányablak 103 millió forint hazai forrásból létesült.

Az eseményen részt vett többek mellett Bene János Zsolt, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. ügyélkapcsolati és ágazati igazgatója, Domokos Péter, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság ügyfélbarát fejlesztések koordinációjáért felelős munkatársa és Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

Kép: Dobozi Róbert polgármester, Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán, Pócs János, a Jászság fideszes országgyűlési képviselője és György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (b-j) az új újszászi kormányablak avatásán.

MTI

Fotó: MTI/Mészáros János

Kapcsolódó cikkek