Deutsche Welle: 2023 sorsdöntő Orbán Viktor számára

Megosztás

Orbán Viktor számára sorsdöntő lehet az idei év, véli a Deutsche Welle szerzője, akit az rtl.hu idéz.
Keno Verseck azt írja, hogy a magyar miniszterelnök már számos belpolitikai, nemzetközi, gazdasági és társadalmi válságot túlélt, ami azzal fenyegette, hogy kicsúszhat a hatalom a kezéből. Most azonban 13 éves uralmának legnagyobb kihívása áll előtte: a gazdaság válságban van, az ország elszigetelődött Európában, az EU befagyaszthatja az országnak szánt kifizetéseket.

A szerző megemlíti, hogy a forint értéke csökkent, az infláció meghaladja a 20 százalékot, az ársapkák pedig nem sokat segítettek, viszont a szocializmus összeomlása óta nem látott mértékű áruhiányt idéztek elő. Eközben az Európai Unió decemberben eldöntötte, hogy eurómilliárdokat tart vissza a korrupcióval és jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt.

Krekó Péter, a Political Capital elemzője egyetértett azzal, hogy az Orbán-kormány még nem volt ilyen nehéz helyzetben. A Deutsche Wellének azt mondta, hogy ez látszik a közvéleménykutatásokból, amelyek szerint egyre többen elégedetlenek, és a tanárok hónapok óta tartó tiltakozásából is. Úgy látja azonban, hogy Orbán Viktor és kormánya továbbra is jó abban, hogy minden válságért más szereplőkre hárítsa a felelősséget, például az EU-ra vagy Soros Györgyre. A Fidesznek továbbra is stabil választói bázisa van, és az EU leginkább központosított politikai rendszerét alakították ki, így valószínűnek látja, hogy a kormány ennek a válságnak a viharait is ki fogja állni.

Csaba László konzervatív közgazdász Magyarország jelenlegi válságát elsősorban az orbáni modell válságának látja. Ez a modell olcsó pénzre, laza monetáris politikára és magas kiadásokra épült, de tovább nem fenntartható. Összességében nehéznek gondolja a kormány helyzetét, de nem katasztrofálisnak, nincs az ország olyan helyzetben, mint 15 éve a gazdasági válság alatt.

Az uniós források befagyasztásával kapcsolatban Csaba László azt mondta: az EU korábban is kemény szavakkal beszélt Magyarországról, de nem aszerint cselekedett. Szerinte részben ki fogják fizetni az összegeket, mert ha egyáltalán nem fizetnének semmit, az EU elveszítené befolyását Magyarország felett, és ez nem áll érdekében.

Krekó Péter szerint nem szabad illúziókat kergetni Orbán Viktor kompromisszumra való hajlandóságával kapcsolatban, ha jogállami kérdésekről van szó.

Nem várhatjuk el egy oroszlántól, hogy egyik napról a másikra növényevő legyen – mondta, hozzátéve, hogy a kormányzást meghatározó nepotizmus és korrupció felszámolása azzal fenyegetne, hogy a miniszterelnök közeli munkatársai vagy hozzátartozói akár börtönbe is kerülhetnének. Szerinte illiberális rendszerekre egyébként sem jellemző, hogy nyitottabbá válnának, inkább az ellenkezője, különösen gazdaságilag nehéz időszakokban.

Abban mindkét szakértő egyetértett, hogy Orbán Viktor ezt a válságot is megpróbálja kimozogni politikailag és gazdaságilag is.

Forrás: rtl.hu

Képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek