Érkeznek a nyugati helikopterek, közben a parancsnok a keleti technikát dicsérte

Megosztás

Felszállt az első, hazánknak készített H225M helikopter. 

A napokban újabb mérföldkövet jelentő esemény történt a magyar H225M programban, hiszen teljesítette szűzfelszállását a Magyar Légierő részére készült első H225M közepes, többfeladatú forgószárnyas Franciaországban, írta a jetfly.hu.

Hazánk – a Magyar Légierő fejlesztésének részeként – négy évvel ezelőtt, 2018 decemberében rendelt 16 példányt az Airbus Helicopters többfeladatú H225M típusából. Az első H225M forgószárnyasok tervezetten 2023-ban érkezhetnek meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, a fennmaradó példányok pedig 2024-ben.

A Mi-24-es, vagy ahogy nevezik, a Vas 1978 óta van rendszerben hazánkban Fotó: LHSN.hu

Mint ismert, a 2018 júniusában megrendelt, 20 darabos könnyű, többfeladatú H145M flotta már teljes a szolnoki bázison, a repült óráik száma a közelmúltban haladta meg a 10 ezer órát.

Hamarosan érkeznek tehát a nyugati helikopterek, miközben a keleti technikát dicsérte Bali Tamás bázisparancsnok.

Mint arról az lhsn.hu beszámolt, „Az orosz technika a rendszerben jó, mert olyan képességeket ad nekünk, amit a nyugati technika nem tud. Amit egy Mi-24-es harcihelikopter letesz az asztalra jelen pillanatban, azt egy felfegyverzett helikopterrel nem tudjuk letenni, még a közelébe se kerülünk annak a képességnek, amit tud egy Mi-24-es, a VAS!” – fogalmazott előadásában Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nemrégiben kinevezett parancsnoka az ez év októberében megrendezett Forgószárnyas Találkozón.

Nyitókép: H225M helikopter, fotó wikipéda

Kapcsolódó cikkek