A FIFA elnöke mindenkit kiosztott, aki Katart támadja

Megosztás

Egy órán keresztül osztotta az észt a Dohában tartott sajtótájékoztatóján a nemzetközi labdarúgó szövetség elnöke, Gianni Infantino arról, hogy abba kéne hagyni a vasárnap kezdődő világbajnokságnak helyt adó Katar kritizálását.

A világbajnoksággal kapcsolatos fő kritikák arról szóltak, hogy a FIFA úgy vitte Katarba a világbajnokságot, tudvalevő volt, hogy a stadionokat vendégmunkások/rabszolgák húzták fel rettenetes körülmények között, és a hatóságok bántalmazzák az LMBTQ embereket és besúgásra kényszerítik őket.

„Rengeteg leckét kaptunk néhány európaitól, a nyugati világból. Szerintem azért, amit mi, európaiak csináltunk az elmúlt 3000 évben, a következő 3000 évben is bocsánatot kellene kérnünk mielőtt erkölcsi leckéket kezdünk el osztogatni” – mondta Infantino a sajtótájékoztatón. A FIFA-elnöknek egyébként van ingatlana Katarban is.

„Ma katarinak érzem magam. Ma arabnak érzem magam. Ma afrikainak érzem magam. Ma melegnek érzem magam. Ma fogyatékosnak érzem magam. Ma úgy érzem magam, mint egy vendégmunkás” – folytatta. „Természetesen nem vagyok katari, nem vagyok arab, nem vagyok afrikai, nem vagyok meleg, nem vagyok fogyatékos. De így érzem, mert tudom, mit jelent megkülönböztetve és zaklatva lenni idegenként egy idegen országban.”

Aztán kifejtette, mire is gondol.

„Gyerekkoromban zaklattak, mert vörös volt a hajam és szeplős voltam, ráadásul olasz, képzeld csak el. Mit teszel ilyenkor? Próbálsz elköteleződni, barátkozni. Nem kezdesz el vádaskodni, veszekedni, sértegetni, hanem elkezdesz elköteleződni. És ezt kell tennünk.”

Beszélt az utolsó pillanatban elrendelt alkoholtilalomról is. Eddig arról volt szó, hogy a 8 vébé-stadion környékén a szponzor piros sörsátrai fognak állni, miközben az arénák büféiben is kapható lesz sör. Ezt módosították úgy, hogy csak a stadionok VIP-részében lesz majd sör. Infantino szerint a sör betiltása közös döntésük volt a katariakkal, szerinte ki lehet bírni sör nélkül a meccsnézést. Mint mondta, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Skóciában ugyanezek a szabályok érvényesek. “Itt ez azért lett nagy dolog, mert ez egy muszlim ország? Ha ez a világbajnokság legnagyobb problémája, akkor azonnal lemondok, és elmegyek a tengerpartra pihenni” – mondta a FIFA elnök.

Infantino az egyórás monológját, sajtótájékoztatóját azzal zárta, hogy az összegyűlt újságírókat utasította, hogy ne kritizálják a fogadó nemzetet.

„Ha kritizálni akarsz, engem feszíts keresztre. Ezért vagyok itt. De másokat ne kritizálj, ne kritizáld Katart. Hagyd, hogy az emberek élvezzék a világbajnokságot!”

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó cikkek