Megújul a szolnoki tűzoltóság épülete

Megosztás

Az Európai Unió által támogatott KEHOP programnak köszönhetően csaknem 8 milliárd 204 millió forintból korszerűsítik a katasztrófavédelem épületeinek energetikai rendszerét. Ez a legtöbb épület esetén a hőszigetelést, a napelemrendszer kialakítását, valamint a nyílászárók cseréjét jelenti.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság épületének felújítását is megkezdték az uniós projekt keretében. 

Az épületek felújítási programját Bölcskei István, a BMSK Sport NKFT. ügyvezető-helyettese ismertette a szolnoki felújítás helyszínén, aki elmondta azt is, hogy a fejlesztés révén a katasztrófavédelem annyi energiát takarít meg, mint amennyi energia nyolcszáz családi ház szükségletét fedezné, és ugyancsak nyolcszáz családi ház károsanyag-kibocsátásával megegyező mennyiséggel csökken a felújított ingatlanok károsanyag-kibocsátása.

A laktanyában folyó munkáról és az ezt könnyítő fejlesztésekről Matuska Zoltán tűzoltó ezredes, igazgató beszélt, aki kiemelte, hogy az elmúlt tizenegy hónapban olyan fejlesztések történtek, amelyek az igazgatóság energiafelhasználását és -költségeit nagymértékben csökkentik. Így a kirendeltség és a tűzoltóság közös épülete új tető- és homlokzati szigetelést, új nyílászárókat és szertárkapukat kapott, emellett napelemes rendszert is kiépítettek. Mindezeken túl a fűtési rendszert is modernizálták. 

A szolnoki beruházás teljes költsége meghaladja a hétszázmillió forintot.

A katasztrófavédelemnél összesen huszonegy épület energetikai korszerűsítése indult el még 2020 szeptemberében, ebből négynek a műszaki átadás-átvétele már lezárult, további három helyen folyamatban vannak a munkálatok; kilenc helyszínen jelenleg folyik a kivitelezés – köztük öt fővárosi kerületben –, a jövő évben pedig öt helyszínen kezdődnek meg a munkák.

Kapcsolódó cikkek