El se hiszi, mi készült el végre Szolnokon!

Megosztás

Szép, nem púpos (még), nem repedezett (még), sima (még) az új szolnoki kerékpárút, ami a Marcipán cukrászdától a megyei kórházig terjed. Kérdés, kik használják elsősorban: a betegek vagy a kórházi személyzet, orvosok, ápolók. Szerintünk utóbbiak inkább. Kipróbáltuk az új kerékpárutat Szolnokon.

Szolnokon nagy léptékben fejlesztik a kerékpárúthálózatot, a legutóbbi fejlesztés révén megvalósult a Temető és a Tószegi út melletti kerékpárút.

Megépítése érdekében több mint 70 életerős fát kellett kivágni, ami egy “kissé” holdbéli tájjá változtatta az amúgy sem éppen Champs-Élysées-re hajazó területet. Sokkal inkább magyaros Sanzelizé ez, abból is az utóbbi rész, elizé…, jó hullámos úttal, ami mellett élvezet hallgatni a kamionok üres pótkocsijának csattogását.

Ám az utóbbi időben valami megmozdult ezen a városrészen is, megújult több útszakasz, már csak a volt papírgyár előttit kellene rendbe tenni, de hát a magyar élet már csak ilyen: szakaszokban épülget.

De végre itt van az új bicajút, pattanjunk hát nyeregbe, uzsgyi, próbáljuk ki!

A városközpontból indultunk, simán el is jutottunk a Bajcsy-kereszteződésig. Itt az ember ha nem figyel, akkor könnyen átmegy a felüljáró felőli túloldalra, és folytatja útját egy darabig a szűk járdán, gyalogosokat kerülve egészen a Százados útig, ahonnan már viszont simán el lehet jutni immár a kórházig.

Viszont ha figyel az ember, akkor láthatja, hogy a kerékpárút cselesen folytatódik, mégpedig egy kis kerülővel a Markotányos utcában, innen lyukad ki a kerekező a már említett Százados úthoz.
A Markotányoson úgy tűnik, mintha nem ismernék a felfestett kerékpársáv funkcióját, mert több autó is állt rajta, de sebaj, nincs forgalom, akár a képzeletbeli felezővonalon is lehet tekerni.

Az új aszfaltréteg nagyon jó, hiba semmi, még kisebb keréknyomorító hézagokat kell kitölteni, amit tesztünk idején nem ártott kikerülni, erre figyelni kellett.

Az utat övező területen is van még munka, rendezni kell a terepet, de ez a közlekedésünket nem zavarta.
A kórháznál azonban véget ért az utazás, ami olyan jó volt, hogy felért egy távol-keleti egzotikus úttal, ám a kórháznál semmi sem jelzi, hogy nincs tovább hol kerekezni, irány vissza a forgalmas közútra, a kamionok közé.

A kórháznál nincs tábla, hogy vége az élvezeteknek, legalábbis mi nem láttuk

Márpedig a kerékpárútnak az lenne a lényege, hogy kivezessen az ipari parkig.
Szalay Ferenc szolnoki polgármester szerint is nagyon sokan közlekednek biciklin az ipari parkig, nem véletlen, hogy az a rendkívül forgalmas Tószegi út mellett egy szakaszon megépült végre.

Bár ennek megépítéséről Szalay már 2018-ban úgy beszélt, hogy hamarosan megépül. Nos, négy év lett a hamarosanból, de ott van még a videójában említett Thököly úti megígért kerékpárút is, no, arról viszont végképp nincs semmi hír.

(Ehhez álljunk meg egy cseppet: el lehet képzelni azt a besenyszögi melóst, aki bekerekez 20 kilométerről mondjuk télen mínusz 10 fokban az ipari parkba, ellenszélben, lenyom egy műszakot, majd ismét leteker 20-at hazafelé menet…)

Persze a kerékpárutat a fideszes propaganda úgy próbálja mindig és próbálta eddig is beállítani, mintha az valami szédületes fejlődés lenne, mintha magyar ember lépett volna nem is a Holdra, de egyenesen a Jupiterre, ahova “óccó” orosz gázzal hajtott, magyar-üzbég kooperációban készült űrhajóval jutott el, elsőként a Föld 8 milliárd emberéből.

Nézzük, mit is írtak arról, amikor az ipari parkban épült kerékpárút:
“A fejlesztés hozzájárul Szolnok gazdaság versenyképességének növeléséhez és a munkahelyteremtéshez, hatást gyakorol a város népességmegtartó képességének javítására. A projekt megvalósítása közvetlenül erősíti a városi kötődést valamint a városi arculatot…”

Ekkora lózungot ritkán olvas az ember, hiszen el lehet képzelni, amikor egy melós azon morfondírozik, hogy a németbe menjen hegesztőnek több ezer euróért vagy itthon maradjon, akkor az szól amellett, hogy marad, hogy kerékpáron mehet dolgozni munkahelyére…

A szolnoki gazdaság versenyképessége meg akkor lenne igazán látványos amúgy, ha az itthon maradás mellett döntő melósok nem szakadt biciklin járnának melóba, hanem mondjuk 22 milliós Teslán…

De örüljünk annak is, ami van. Ami mondjuk Hollandiában több évtizede természetes, végre Szolnokon is megvalósult és bicikliút vezet a megyei kórházig!

Kapcsolódó cikkek