Emlékszoba nyílt II. Rákóczi Ferenc tiszteletére

Megosztás

Október 29-én, szombaton új emlékhellyel gyarapodott Jász-Nagykun-Szolnok Megye: megnyílt a II. Rákóczi Ferenc Emlékszoba. A helyiség felújításában és a kiállítás létrehozásában kulcsszerepet játszott a II. Rákóczi Ferenc Történelmi Öröksége Egyesület és a Rákóczi hagyományőrző baráti kör.

A Rákóczi újratemetésének 116. évfordulóján átadott, rákóczifalvai emlékszobában korabeli bútorok, képek, szobrok és egy gyönyörű csillár is megtekinthető. A barok csillárt a testvértelepülés, Szalacs ajándékozta. De nem csak a testvértelepülés polgármestere, Horváth Béla vett részt a megnyitón, hanem az ország több pontjáról érkeztek Rákóczi hagyományőrzők.

Megtelt az emlékszoba látogatókkal

Rákóczifalva büszke névadójára, több rendezvénnyel és a városháza előtt álló Rákóczi szoborral tisztelegnek a szabadságharc vezetőjére, melyet ez alkalomból megkoszorúztak.

A települést 1880/81 években Fehér Miklós földművelésügyi államtitkár indítványára alapították mint telepet; akkor még közigazgatásilag Szolnokhoz tartozott. 1883-ban alakult önálló községgé és minthogy ez a terület valamikor II. Rákóczi Ferencé volt, kegyeletből a Rákóczifalva nevet kapta. A község határában volt egy nyolc teremből álló vadászkastély, mely a hagyomány szerint II. Rákóczi Ferencé volt. Ezt az épületet azonban – sajnos – lebontották és köveit elhasználták.

Az emlékszoba a Macimúzeum nyitvatartási idejében látogatható.

képek forrása: Bap Macihad Macimúzeum

Kapcsolódó cikkek