A DK Jászberényről: Nincs kiegyezés a Fidesszel, ez árulással lenne egyenlő

Megosztás

A Demokratikus Koalíció helyi szinten többször is a Fidesz oldalára téved, információk szerint az időközi választás kérdésében is. Amennyiben valóban így történne, az országos szinten elvágná a szálakat a párttól, mert Gyurcsányék ezt egyértelmű árulásnak tekintenék. Semmilyen kiegyezés nem fogadható el a Fidesszel, még helyi szinten sem.

Ahogyan arról már korábban is olvashattunk, időközi választás jöhet Jászberényben, miután a helyi Fidesz összefogott a DK-val: a 24.hu információi szerint október 17-én az ellenzéki vezetésű városban jó eséllyel feloszlatják majd az önkormányzatot, és új választásokat írnak ki. A jászberényi önkormányzati képviselő-testületben megalakulása óta patthelyzet van, ezért már többször felmerült annak a lehetősége, hogy oszlassa fel magát. A jászberényi testületben egy mi hazánkos, hét fideszes és elvileg hét ellenzéki képviselő ül, a DK-s Gedei József azonban többször is a Fidesszel szavazott együtt.

A Fidesz és a DK politikusai közösen terjesztették elő a feloszlatási javaslatot – szavazataikkal pedig meg is lenne az időközi kiírásához szükséges többség.

Erre a helyzetre reagált a Demokratikus Koalíció elnöksége szombaton. Kijelentették:

Nincs kiegyezés a Fidesszel sem országosan, sem Jászberényben. Szövetségeseink cserbenhagyása árulás.

A DK kijelenti, a Fidesz kormányzását „történelmi, politikai tragédiának tartjuk”, és „az elmúlt években e politikával szembenálló demokratikus erők együttműködését szorgalmaztuk, építettük”, sőt szerintük az is nekik köszönhető, hogy Jászberényben ellenzéki lett a polgármester.

Konkrétan a jászberényi ügyről az áll az elnökség állásfoglalásában: „ezt a döntést a DK országos elnöksége helyi belügynek tekinti”, ugyanakkor azt, hogy a DK és a Fidesz képviselői összefogjanak a polgármester mögött állókkal szemben, „pártunk elveivel, normáival való szakításként értékelnénk”.

A DK-ban szövetségeseink cserbenhagyása, a Fidesszel való hatalmi kiegyezés politikánk elárulását jelenti. Következményei ehhez igazodnak

– zárul a közlemény. (Hvg)

Kapcsolódó cikkek